„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: tervezünk a sztrájkon kívül egyéb más akciókat is

12/02/2022 21:10

A PDSZ nem hajlandó elfogadni azt a péntek éjjel megjelent kormányrendeletet, mely a járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva lehetetlenítené el a március közepére tervezett sztrájkot. A szakszervezet jelezte, más akciókat is terveznek.

Pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, mely a márciusra tervezett pedagógussztrájkot igyekszik ellehetetleníteni. A koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva szabályozzák az iskolák sztrájk alatti működését. Eszerint a vészhelyzet végéig "a sztrájk minden munkanapján biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, a saját osztályukban. Az érettségire készülő középiskolásoknak minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani. A többi tanulónak minden tárgyból az órák felét kötelező lesz megtartani." 

2022. február 12. A lényeg-részlet (2022.02.12. Nagy Erzsébet)
00:00
00:00

"Úgy tekintjük, ez a rendelet Alaptörvény-ellenes, nem vagyunk hajlandóak ezt így elfogadni. Minden jogi lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a rendelet így ne maradjon meg. A szerdai napon pedig el fogunk menni az Emmi épületébe. Ezeket mind közölni fogjuk velük és továbbra is kitartunk amellett, hogy a még elégséges szolgáltatásról a felek megállapodása alapján kell eljárni, illetve annak hiányában a független magyar bíróság dönt, és nem pedig a kormány.

De addig is gondolkodunk más nagyszabású akciókban is. Arra fogunk alapozni, hogy  egyre nagyobb most már nemcsak a szakmán belül, hanem a társadalmon belül is az a fajta felháborodottság - most már mondhatjuk, hogy düh -, ami ezt a sztrájkkal kapcsolatos kormányzati csűrés-csavarást övezi. Erre a támogatottságra fogunk alapozni és tervezünk a sztrájkon kívül egyéb más akciókat is" - nyilatkozta Nagy Erzsébet, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja.