„Klubrádió
A lényeg

Pártelnökként lemond Boris Johnson

7/07/2022 10:26

| Szerző: Klubrádió

Miután 57 kormánytag elpártolt tőle, és több minisztere lemondott, majd a helyükre újonnan kinevezett politikusok is ellene fordultak, Boris Johnson lemond pártelnöki tisztségéről, őszig azonban marad miniszterelnöki hivatalban.

Lemond Boris Johnson a Konzervatív Párt vezetéséről, de őszig ő marad a miniszterelnök – értesült a brit sajtó összes hiteles forrása – írja a hvg.hu. Lemondási beszéde a csütörtöki nap folyamán várható.

Az elmúlt két napban kormányának 57 tagja; köztük több kabinetminiszter állt fel, és tucatnyian követelték lemondását – köztük olyanok is, akiket a lemondások miatt nevezett ki.

Arról korábban a Klubrádió is beszámolt, hogy Boris Johnson éppen csak megúszta az ellene indított bizalmi szavazást, de júniusban két helyen, Tiverton és Honiton körzetben azért kellett új képviselőt választani, mert az előző lemondott, miután pornót nézett a parlamenti ülésteremben. A korábbi wakefieldi képviselőt pedig azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott egy tizenéves fiút.

Kedd este Boris Johnson kabinetének két kulcsfontosságú tagja, a pénzügyminiszter Rishi Sunak és az egészségügyért felelős Sajid Javid felállt a kormányból. Azóta közel harminc kormánytag követte őket.

Az ütések övön alul érték a kormányfőt. Egyfelől azért, mert a pár perccel egymás után megjelent lemondólevelek elég élesen bírálták Johnson kormányzását.

A 444 cikke szerint a délelőtt folyamán már sejthető volt, hogy nagyon kevés ideje van hátra miniszterelnökként Johnsonnak, miután csütörtök délelőtt a csak kedden kinevezett új pénzügyminiszter, Nadhim Zahawi is lemondásra szólította fel.

Közben folytatódott a tömeges lemondási hullám, távozott a kedden kinevezett oktatási államtitkár, Michelle Donelan, és az Észak-Írországért felelős miniszter, Brandon Lewis is. Az elmúlt 48 órában több tucatnyi konzervatív politikus, köztük régi, közeli szövetségesei is lemondásra szólították fel Johnsont, és már a konzervatív sajtó is ellene fordult.