„Klubrádió
A lényeg

Osztrák külügyminiszter: A schengeni övezet már nem működik

26/04/2023 09:50

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák külügyminiszter szerint Ausztria is jól működő schengeni övezetet szeretne, de miután Németország nemrég engedélyt kért az Európai Uniótól arra, hogy újból bevezethesse az ellenőrzést az Ausztriával közös határán, Bécs is kénytelen volt újra bevezetni azt a többi szomszédos országgal közös határán.

Az ellenőrzés nélküli határforgalom visszaállítását kérte a Schengenben Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Gordan Grlic Radman horvát és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterekkel közös sajtótájékoztatóján kedden. Fajon a közelgő nyári hónapokra hivatkozott, amikor a Horvátországba látogató turisták számával együtt megnő az illegális határátlépések száma is a nyugat-balkáni útvonalon – írja az MTI.

Szlovénia nehezményezi, hogy Ausztria két éve felfüggesztette a szabad utazási szabályokat a magyar és a szlovén határon, a rendeletet pedig áprilisban újabb fél évvel meghosszabbították. Ausztria a benyújtott menedékkérelmek számának emelkedésére hivatkozva terjesztette ki a határellenőrzést, miután a közös határaikon Németország ugyanezt tette.

A jelenleg szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel operáló Schengen újraszervezésén sok éve zajlik a vita az európai politikusok között: Macron francia elnök pár éve egyenesen Magyarország és a többi V4 kizárását kérte, mert szerinte az országok nem vesznek részt a közös teherviselésben. Schallenberg szerint az illegális bevándorlás elleni intézkedések miatt a schengeni övezet mára gyakorlatilag „nem létezik", a migráció pedig „biztonsági kérdés", aminek kezelésében mindössze két-három ország érintett, „míg a többi csak figyel”.

Horvátország idén január elsején lett az övezet tagja, Bulgária és Románia csatlakozásáról nem teljes az egyetértés.