„Klubrádió

Összesen 74 ezer embert akarnak beoltani hétvégén

3/03/2021 13:52

| Szerző: Klubrádió

Csak akkor tervez a kormány szigortani, ha tovább romlik a helyzet, mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos azt is hozzátette, hogy a hétvégén 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani, párhuzamosan az oltási renddel.

Müller Cecília szerint beigazolódtak a járványügyi számítások, ami nem csak az új fertőzöttek számában nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedésekben is: 622 főt ápolnak lélegeztetőgépen jelenleg, ezért arra kért mindenkit, fokozottan tartsák be a korlátozásokat, mert a vírus sokkal könnyebben fertőz most, mint a megjelenésekor – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A hvg.hu összefoglalójából az is kiderül, hogy az országos tiszti főorvos szerint csak akkor terveznek újabb szigorításokat, ha nagyon muszáj. Ígérete szerint a mai kormányülésen született döntésről hamarosan mindenki értesül.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Csütörtöktől 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus betegnek küld SMS-t a kormány, ők az oxfordi AstraZeneca vakcinájával oltathatják be magukat az kijelölt oltópontokon. Valószínűleg a holnapi napon küldik ki az üzeneteket, és a hétvégén oltathatják be magukat. Az üzenetben ott lesz a kijelölt oltópont és az időpont is, Müller arra kért mindenkit, hogy ezeket az időpontokat fegyelmezetetten tartsák be az érintettek, ne érkezzenek korábban, és később sem, illetve a biztonság kedvéért mindenki vigyen magával innivalót, és legyen nálunk a taj-kártyánk, irataink is, öltözködjenek praktikusan, hogy könnyen be lehessen adni az oltást.

A tiszti főorvos szerint, ha mindenki elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő hétre 529 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon.

Az oltási sorrend esetleges változtatásával kapcsolatban elmondta, valójában nem változik a sorrend, és dinamikusan egymás mellett oltanak különböző korcsoportokat.