„Támogassa
A lényeg

Országos Tanévnyitót tartottak a Kossuth téren diákok és tanárok: őszi tüntetésekre készülnek

1/09/2023 20:33

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Közös Akarat néven összefogó több tucat szervezet tartott "felkészítő demonstrációt" péntek délután a Parlament előtt. A szeptember 15-i tüntetésre meghívták Orbán Viktort is.

Országos tanévnyitó címmel szervezett demonstrációt péntek délutánra a Kossuth térre az Egységes Diákfront (EDF), amelyhez más civil szervezetek, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis is csatlakoztak. A szervezők a programot a szeptember 15-i, nagyobbnak szánt, tüntetés előkészítő eseményeként harangozták be. Erre meghívták a miniszterelnököt is. Szeptember 22-én pedig országos, több városban zajló tüntetéssorozat következik.

A rendezvény délután ötkor vette kezdetét, amikor dobpergés kíséretében tucatnyi, jellemzően budapesti iskola diákjai vonultak be a térre. A demonstráció egyik főszereplője egy budapesti általános iskola korábbi tanára, Simkó Edit, aki a freeSZFE-sekre utalva azzal indította beszédét: "Ma okosan, holnap haragosan" (a Színmű diákjai haragosak voltak, amikor elfoglalták az egyetemet).

A tanárnő a rendezvény legfontosabb eseményeként „plenáris ülést” harangozott be. Ez lényegében azt jelentette, hogy különböző civil szerveződések képviselői egymás után tartottak néhány perces beszédeket. 

Menyhért Attila roma aktivista például az országos kompetenciamérés ismert kudarcával kezdte hozzászólását. Felidézte Gulyás Gergely korábbi megszólalását, amely szerint ott vannak problémák a szövegértéssel és a kompetenciamérésekkel, ahol sok a roma diák. Menyhért a miniszter szavait adatokkal tételesen cáfolta. "Egy jó kormány nem rasszista, hanem humanista" – mondta. Szerinte a miniszternek nem bűnbakot kell keresnie, hanem megoldásokat, mert enélkül a nyolcadikos diákok továbbra is funkcionális analfabétaként hagyják el az iskolapadot.

Később egy lemondott gödi önkormányzati képviselő – aki egyébként pályaelhagyó tanár is – beszélt a gödi akkumulátorgyár körüli problémákról. Szerinte a magyar kormány egyáltalán nem törődik az oktatással. Azt is mondta, hogy amiképpen a mesékben legyőzi a sárkányt a királyfi,  és a szocializmus is megbukott, úgy a NER is megbukik.

Az egyik szervező, az Egységes Diákfront képviselője a rendezvényen jelenlévő mintegy ezerfős tömeg előtt arról beszélt: "Hagyják békén a tanárainkat". Vagyis hagyják őket tanítani - üzente a kormányzatnak, amelyet számon is kért, mondván: egész országrészeket, azok diákjait hagyják leszakadni a jelenlegi oktatási rendszerben. Más felszólalók is élesen bírálták a kormányt - és nemcsak ezért, hanem például az egyre szaporodó, egyeztetés nélküli meglepetésszerű akkuipari beruházásokért is.

A Civil Oktatási Platform nevében felszólaló Nahalka István oktatáskutató pedig csalódottan arról beszélt, hogy szerinte ez a rendszer nem akar változtatni a jelenlegi oktatáspolitikán, mert a politika egésze ilyen, hogy ez a fajta kormányzati mentalitás van belekódolva. Ezért szerinte a jelenlegi rendszer politikája helyett a rendszert kell megváltoztatni, vagyis "új rendszerváltásra van szükség". Ennek érdekében kell szerinte folytatni a munkát, méghozzá "jobban, többen, eredményesebben".

Szóba került a színpadon a pedagógushiány is, és az, hogy egy alkalmas oktatási kormányzat nem a szőnyeg alá söpörné ezt a problémát, hanem azonnali intézkedésekkel igyekezne enyhíteni a helyzeten. A résztvevők szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból.

Ez az OKA négypontos követeléslistája:

  • azonnali, 50 százalékos pedagógus-béremelés,
  • a sztrájkjog alapjoggá minősítése,
  • új, esélyteremtő Nemzeti Alaptanterv írása,
  • a pedagógus életpályamodell, vagyis a „bosszútörvény” eltörlése

A Kossuth térre a rendezvény idejére civil szervezetek, köztük a PDSZ sátrakkal települtek ki, illetve a tér közepére sötét takarófólián egy köztéri padot is elhelyeztek a nyári ferencvárosi padháborúra reagálva.

Országos Közös Akarat (OKA) néven álló több, a korábbi oktatásügyi tüntetéseken jelenlévő nyolc-tíz szervezet az eddig felhalmozott ötletek megvalósítását tűzte ki célul. A kezdeményezés lényege – mint elhangzott – hogy minél több, minél sokszínűbb szervezetet fogjanak össze egységes kommunikáció alatt. Az aktivisták ezzel kívánják meghaladni a beszélő fejek kultúráját: ehelyett inkább sokféle különböző hang, érték és érdek megjelenítését szeretnék elérni szervezett formában.

(via 24.hu, hvg.hu, képünk egy korábbi demonstráción készült)