„Klubrádió
A lényeg

Oroszország nem engedi be vízummentesen a diplomata útleveles magyarokat

3/03/2023 13:01

| Szerző: Klubrádió

A beutazásról szóló megállapodás megsértésére hivatkozva Moszkva felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal.

Oroszország felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal – írta csütörtökön a TASZSZ. Indoklásul az állami hírügynökség közölte, Magyarország megsértette az erről szóló 2001-es megállapodást. Az intézkedés addig marad érvényben, amíg Magyarország nem szünteti meg a dokumentum megsértését.

A megállapodás értelmében mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni. A megállapodás határozatlan ideig érvényes, kivéve, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy felmondja azt, és erről diplomáciai úton tájékoztatja a másikat. A dokumentum kimondja azt is, hogy bármelyik fél részben vagy egészben felfüggesztheti a megállapodás érvényességét nemzetbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi okokból.

A magyar külügyminisztérium általában nagyvonalúan osztogatja a diplomata útleveleket, az elmúlt években kapott többek között 

  • Matolcsy Ádám, a jegybank elnök fia
  • A végrehajtói kamara korrupcióval vádolt elnöke, Schadl György,
  • Habony Árpád,
  • és Dzsudzsák Balázs is.