„Klubrádió
A lényeg

Őrizetbe vették a volt bolgár miniszterelnököt EU-forrásokkal visszaélés a gyanújával

18/03/2022 07:24

| Szerző: Klubrádió

Őrizetbe vették Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnököt csütörtök este Szófiában. A gyanú szerint a jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) párt vezetője visszaéléseket követett el európai uniós forrásokkal a mezőgazdaságban, az építőiparban és közbeszerzéseknél – írja az Euronews.

Néhány órával azután hogy Bulgáriába érkezett Laura Codruta-Kövesi, az Európai Unió főügyésze (egyebek között uniós forrásokkal való visszaéléseket és más korrupciós ügyeket vizsgálnak az országban), őrizetbe vették Bojko Boriszovot, illetve párttársát, Vladiszlav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a parlamenti költségvetési bizottság volt elnökét, és Boriszov médiatanácsadóját, Sevdalina Arnaudovát is.

Előrehozott parlamenti választások Bulgáriában
Szófia, 2021. július 12. Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt vezetője sajtótájékoztatót tart Szófiában 2021. július 12-én, az előrehozott parlamenti választásokat követő napon. A parlamenti választások eredményeinek 95,22 százalékos összesítése alapján a GERB minimális különbséggel, a szavazatok 23,91 százalékával vezet. A második helyre a 2020 februárjában alakult Van Ilyen Nép (ITN) nevű rendszerellenes párt került 23,66 százalékkal. Az első és második helyezett között jelen állás szerint csak 6515 szavazatkülönbség van. MTI/EPA/Vaszil Donev
 
 

A Transparency International szervezet szerint Bulgária az EU legkorruptabb tagállama, megelőzve Magyarországot.