„Klubrádió
A lényeg

Orbánék gazdaságpolitikája 10 százalékot is rápakolhatott az inflációra

14/02/2023 10:32

| Szerző: Klubrádió

A magyar gazdagságpolitikának köszönhetően lettünk elsők Európában infláció terén –mondta az RTL Híradó késő esti kiadásának a portfolio.hu elemzője hétfőn. Hornyák József szerint csalódni fog, aki az élelmiszerárak csökkenésére számít, ugyanakkor a jelenlegi 44 százalékos drágulás 20-30 százalékra mérséklődhet.

Hornyák József felidézte, hogy Magyarországon már tavalyelőtt növekedni kezdett az infláció, de a tavalyi év volt alapvetően, amikor abszolút elszálltak az árak. Ennek számos oka volt, az év elején például rögtön az, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékkal emelkedett. Ilyen jelentős mértékű béremelés nem szokott zajlani, a választások előtt azonban ez bekövetkezett, illetve még a háztartásokra több mint 1000 milliárd forintnyi pénzt öntött rá a kormányzat – fogalmazott Hornyák az SZJA-visszatérítést és a 13. havi nyugdíjt hozva példának.

ITM: a fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz kö
 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Az elemző szerint a kormány gazdaságpolitikája akár 10 százalékot is rátehetett a magyar inflációra  mondta az elemző.

A magyarpok 70 százaléka az energiaárak emelkedéséért elsősorban az Orbán-kormányt teszi felelőssé – derült ki a Publicus Research közvéleménykutatásából a múlt héten.