„Klubrádió
A lényeg

A magyarok 70 százaléka szerint leginkább az Orbán-kormány tehet a rezsiválságról, a fideszesek nagyon másképp érzik

10/02/2023 13:28

| Szerző: Klubrádió

A társadalom többsége az energiaárak emelkedéséért elsősorban az Orbán-kormányt teszi felelőssé – derül ki a Publicus Research közvéleménykutatásából, amelyet a Népszava rendelt meg.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 69 százaléka vélekedett ugyanis úgy, hogy a kabinet inkább felelős a rezsiemelkedésért, mint nem. Ellenkező véleményt 23 százalék formált.

Oroszország 29 százalék szerint nagy mértékben, 30 százalék szerint pedig inkább felelős. A „brüsszeli szankciókat” a megkérdezettek közül 23 százalék okolta nagy, 22 pedig kisebb mértékben a drágulásért.

30 százalék semmilyen ok-okozati kapcsolatot nem vélt felfedezni az uniós intézkedések és a hazai energiaáremelkedések között. 

 
Illusztráció:Pixabay
 

Az ellenzéki beállítottságúak 93 százaléka veti az Orbán-kormány szemére az áremelkedést. Körükben csupán 4 százalék menti fel a kabinetet ebbéli felelőssége alól. A bizonytalanok 72 százaléka is felfedezni vélte a kormány tevékenységének rezsire gyakorolt hatását. Ezzel ellenkező álláspontra körükből is csak 14 százalék helyezkedett.

A Fidesz-KDNP-hívek ugyanakkor a jelek szerint teljesen más „filmet néznek”, mint a többiek: kedvenc kabinetjüket csak 19 százalékuk teszi felelőssé az energiaárakért, 69 százalék a drágulás miatt nem tenne a kormánynak szemrehányást. Ez nagyjából ugyanaz a közeg, amely szerint a 15 százalékos januári nyugdíjemelés nemhogy elég volt, de még sok is.