„Klubrádió
A lényeg

"Orbán levele a nyugdíjasoknak inkább propaganda"

15/02/2023 17:29

| Szerző: Klubrádió

Tévedéseket és pontatlan állításokat tartalmaz Orbán Viktor miniszterelnök nyugdíjasoknak írt levele, amelyben arról tájékoztat, hogy februárban dupla nyugdíj érkezik – mondta Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke rádiónknak.

2023. február 15. A lényeg / részlet, Karácsony Mihály (23.02.15.)
01:36
00:00

Karácsony Mihály hangsúlyozta: egyrészt nem nevezhető dupla nyugdíjnak ez a juttatás, másrészt sokkal hatékonyabban is el lehetett volna osztani az összeget az idősek között.

A levélre utalva azt mondta, szerinte ez már inkább propaganda, mint tájékoztatás. A miniszterelnök azt írja, hogy dupla nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, de ez nem felel meg a valóságnak – mint fogalmazott –, mert kapnak februári nyugdíjat és egy jutalmat. Utóbbinak se jogilag, se pénzügyileg nincs köze a nyugdíjhoz, nincs mögötte se járulékfizetés, se szolgálati idő, ez állami juttatás. Ami jó alkalom lehetett volna arra, hogy javítsanak azok helyzetén, akiknek nagyon alacsony a nyugdíjuk, ők körülbelül 100 ezren vannak. Nagyobb jótett lett volna, ha ezt a 475 milliárd forintos összeget úgy osztják el, hogy mindenki azonos összeget kapjon (ami körülbelül 205 ezer forint lett volna), ez az alacsony nyugdíjú embereknek nagy segítséget jelentett volna.

A miniszterelnök levelében arról is ír, hogy a 13. havi nyugdíjat "Gyurcsány Ferenc kormánya" törölte el, de ez sem felel meg a valóságnak: a juttatást Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt függesztették fel a gazdasági világválság idején, így a Fidesz 2010 óta gyakorlatilag bármikor visszavezethette volna, tette hozzá a szakértő. Aki azt is megjegyezte: Ausztriában 14, Lengyelországban pedig a Kaczynski-féle párt, a PiS bejelentése alapján 15 hónapra kapnak juttatást az idősek, tehát „a környékünkön ez nem nagy kuriózum” – fogalmazott.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)