„Klubrádió
A lényeg

Orbán: kénytelen kedvetlen Ukrajnát kell támogatni

2/12/2022 08:25

Orbán Viktor péntek reggeli rádiós tájékoztatójában azt mondta, Magyarország „kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát”.

Ugyanakkor a kormány továbbra sem támogatja, hogy az EU közös hitelfelvétellel adjon támogatást Ukrajnának. Attól tart ugyanis, hogy az EU egy közösen eladósodott államok közösségévé válna ettől. "Nem Magyarország szokott olyan helyzetbe kerülni, hogy nem tudja visszafizetni az adósságait, hanem más országok" - mondta a Telex szerint. Osszuk szét Ukrajna támogatásának költségeit, és mindenki a saját költségvetéséből fizesse ezt ki. Mi félretettük a szükséges pénzt, és oda is fogjuk adni Ukrajnának 2023-ban, mondta.

Arról is beszélt, hogy politikai okai vannak annak, hogy igazságtalanság történt, az Európai Bizottság nem adja oda a pénzt "nekünk". Szerinte ehelyett „odagurították a dollárokat a baloldalnak”. Pedig 17 vállalást teljesítettünk a Bizottság felé, „egy siserehad dolgozott azon, hogy jó pozíciókat érhessünk el”.

Ezen kívül beszélt az iskolai "szexuális propagandáról", hogy azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, és a szankciókról.