„Támogassa
A lényeg

Orbán Brüsszelben: Mire költötték el azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk?

29/06/2023 16:48

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint "Brüsszel kifogyott a pénzből", és hozzátette: "választ várunk arra a kérdésre, kik a felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió".

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezett, és az uniós költségvetést kritizálta. Délelőtt egy travoltás mémmel kezdett a Twitteren, ahol azt kérdezte, hogy történhetett meg, hogy „alig két év telt el a hétéves költségvetésből, és Brüsszel kifogyott a pénzből”. Ezzel – ahogy a hvg.hu fogalmaz – az Európai Bizottság elnökének múlt heti bejelentésére utalt, Ursula von der Leyen ugyanis 66 milliárd euró pótlólagos befizetését kéri a tagállamoktól Ukrajna támogatására, az illegális migráció elleni küzdelemre és a versenyképesség fokozására. 

„A Bizottság újabb súlyos 100 milliárdok befizetését kéri a tagállamoktól. Adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet? Hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót?” – kérdezte Orbán. Szerinte úgy akarnak 50 milliárd eurót odaadni Ukrajnának, hogy „még azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtak”. Azt is a Bizottság szemére vetette, hogy miközben arra is pénzt akarnak kérni a tagállamoktól, hogy ki tudják fizetni a korábban felvett európai uniós hitelek kamatait, ezekből Magyarország és Lengyelország „egyetlen fityinget sem látott”. „Frivol, hogy óvatosan fogalmazzak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Azt Orbán már nem említette, hogy ezeket a pénzeket éppen azért tartják vissza, mert a magyar jogállamisági és korrupciós problémák miatt nem látják biztosítottnak azok korrekt felhasználását.

Orbán kifogásolta, hogy a pénzt emellett arra is szánják, hogy „behozhassák a migránsokat”. Magyarország és Lengyelország ugyanis azzal érvel, hogy a nemrég a belügyminiszterek tanácsában megkötött migrációs megállapodás, még több illegális bevándorló számára teszi majd vonzóvá az Európai Uniót. Ami migrációs paktumban van, egyelőre még csak terv, és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania – teszik hozzá a cikkben.

„A magyar álláspont világos. Először tudni akarjuk, hogy mire költötték el azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk. Utána választ várunk arra a kérdésre, kik a felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió” – ismételte meg Orbán.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)