Orbán: Az EU külpolitikája nevetségessé vált

8/06/2021 11:19

| Szerző: Klubrádió

"Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot. Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében. Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye" - írja újabb 'szamizdatjában' Orbán Viktor.

Orbán Viktor kormányfő írásban reagált a német külügyminiszter bíráló szavaira, ami Magyarország újabb uniós vétójára vonatkozott. A magyar kormány múlt héten ismét megakadályozott egy újabb Kínát elítélő EU-s külpolitikai nyilatkozatot, amire Németország külügyminisztere azt mondta, meg kell szüntetni az egyes európai uniós tagállamok vétóhoz fűződő jogát.

Szijjártó Péter fogadta Heiko Maas német külügyminisztert
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Heiko Maas német külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
 

Orbán ugyan Heiko Maas, német külügyminiszter nevét nem írja le, de elég egyértelmű, hogy erre a nyilatkozatra reflektál.

"Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki. Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre – és Kína esetében ez történt –, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ."

A miniszterelnök más utat javasol: "Ideje volna, hogy a nyilatkozattermelő külpolitikai bürokraták helyett végre Európa valódi vezetői, a külpolitika valódi formálói, vagyis az állam- és kormányfők kézbe vegyék a nagy stratégiai kérdéseket, ahogyan ez legutóbb az Európai Tanács ülésén Oroszország esetében történt."

"Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában. A hidegháború újraindítása ellentétes Európa, Közép-Európa és Magyarország érdekeivel is. Nekünk fejlődésre, zöld és digitális fejlődésre van szükségünk. Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra." – írja Orbán.

"Támogatjuk az Európa stratégiai szuverenitásának és autonómiájának kialakítását célzó kezdeményezéseket. Ehhez először is meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását" – zárja katonásan sorait Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.