„Támogassa
A lényeg

Órákkal a Hamász október eleji támadása előtt már tudtak az izraeli hadsereg vezetői a készülő akcióról

5/12/2023 10:04

| Szerző: Klubrádió

Mégsem hoztak megfelelő lépéseket a védelemre – értesült egy izraeli TV csatorna.

Az izraeli hadsereg vezetői órákkal a Hamász október 7-i támadása előtt értesültek a közelgő akcióról egy friss sajtóbeszámoló szerint. A 12-es csatorna információi alapján azon az éjszakán a hadsereg gázai határnál lévő egységei és az izraeli titkosszolgálat is olyan jeleket érzékelt, amelyek egy azonnali palesztin támadásra utaltak. Éjjel fél négykor ezért fel is keltették az izraeli vezérkari főnököt, majd 5-kor tartottak egy megbeszélést a hadsereg más parancsnokaival.

A csatorna szerint a vezérkar első embere egyrészt elrendelte, hogy szóljanak az izraeli légierőnek, másrészt viszont arra utasította a beosztottjait, hogy ellenőrizzék a Hamász előkészületeiről szóló információkat, hátha azok mégsem igazak – írja itthon a Telex. A cikk szerint már korábban is számos olyan értesülés volt, amely a fegyveres palesztin csoportok szervezett aktivitását mutatta, de az illetékesek inkább arra számítottak, hogy a Gázát irányító terrorszervezetnek nem lenne érdeke a konfliktus kiéleződése. 

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Gáza, 2023. október 7. Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Fotó: Mohamed Szaber / MTI/EPA/Mohamed Szaber