„Köszönjük,
Esti gyors

Szakértő: Nagyon meglepő lenne, ha az izraeli hírszerzés ne tudott volna valamilyen szinten a brutális támadásról

9/10/2023 22:25

| Szerző: Klubrádió

"Nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy komplett hírszerző közösség ezt így benézte volna" – fogalmazott Katrein Ferenc titkosszolgálati szakértő az Izraelt szombaton ért Hamász-támadásról. Szinte kizártnak tartja, hogy ne lett volna valamilyen információjuk és nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy ne tájékoztatták volna erről a politikát. Hogy ezt a politikai vezetés miként kezelte vagy nem kezelte, az más kérdés – fogalmazott.

2023. október 09. Esti gyors-részlet (2023.10.09.) Katrein Ferenc
08:13
00:00

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen. Hétfő estére a kilencszázat is meghaladta az izraeli áldozatok száma, több mint 2600-an megsebesültek. Palesztin oldalon 710 halottról és csaknem 3900 sebesültről számoltak be.

Hogy lehet, hogy a világ legjobb titkosszolgálatai egyikének tartott izraeli szervezetek nem vették észre, hogy mi készül az ország ellen, miközben legalább hónapok kellhettek a tervezéshez – kérdeztük Katrein Ferenc titkosszolgálati szakértőt, aki 13 évig dolgozott a magyar kémelhárításban, a többi között műveleti igazgatóként is.

Az Esti gyorsban úgy fogalmazott: „Nagyon meglepne, ha az izraeli hírszerző közösség ne tudott volna valamilyen szinten erről a brutális támadásról”, vagyis szinte kizártnak tartja, hogy ne lett volna valamilyen információjuk és nagyon nehezen tudja elképzelni azt is, hogy ne tájékoztatták volna a politikát erről. Azt mondta, bár a konkrét ismereteknek híján van, valamilyen szintű rálátása volt korábban az izraeli szolgálatok működésére. Ami az állam megalakulása óta kiemelt irány számukra, és ennek alapján biztos, hogy valamilyen szintű információ birtokában voltak. Hogy ezt utána a politika miként kezelte vagy nem kezelte, az más kérdés – jegyezte meg.

A terrorelhárításban napi szinten jönnek jelzések, hogy valaki valahol valamilyen támadást tervez, de itt ennél többről kellett, hogy szó legyen, nagyságrendileg nagyobbak voltak az események. Utóbbi miatt is gondolja, hogy furcsa lenne, ha nem tudtak volna az akcióról, és az időzítés – a jom kippuri háború 50. évfordulója – pedig kiemelt kockázat volt, amire előzetesen lehetett készülni. Ráadásul felsejlik az iráni háttér (mint minden esetben, ha a Hamászról van szó), és az iráni Forradalmi Gárda, amelyet a terrorszervezet felkészítése mögött sejtenek, kiemelt célpont az izraeli szolgálatok számára.

Műsorvezetőnknek arra a felvetésére, hogy a CIA-nek vagy más titkosszolgálatoknak is lehetett erről tudomásuk, a szakértő azt mondta: pontosan, nincsenek egyedül ebben a történetben az izraeliek. Szerinte a harci cselekmények vége után ezt a támadást nagyon komolyan kivizsgálják és politikai következményei lehetnek, mint ahogy az Egyesült Államokban szeptember 11-ének voltak.

Katrein Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli szolgálatok (a Sin Bét és a Moszad korábbi vezetői) keményen beleálltak az ottani belpolitikában az utóbbi időben komoly válságot kirobbantó alkotmányjogi kérdésbe, méghozzá nem a kormány oldalán. Tehát érezhető volt a feszültség a szakmai és a politikai vezetés között – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nő-e a terrorfenyegetettség más országokban is, azt mondta: Európában is elég komoly palesztin diaszpóra él, de nem lehet egyenlőségjelenet tenni a palesztinok és a Hamász közé. Vannak olyan palesztin közösségek, amelyekhez az európai szempontból szalonképesebb Fatah áll közelebb, másokhoz a Hamász, erre mindenképpen figyelemmel kell lenni.

Az interjúban szóba került, hogy vannak terrorelhárító szakmai fórumok az Európai Unió, az Egyesült Államok és a szövetségi rendszer titkosszolgálataival, ahol átbeszélik az ilyen eseményekből leszűrhető tapasztalatokat. Katrein Ferenc beszélt arról is, hogy a Hamász rakétáinak többsége egyszerűbb eszköz, azért van belőlük ilyen sok, nem a klasszikus cirkálórakétákra kell gondolni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA/Abir Szultan

Esti gyors
2023. október 09., hétfő 18:25
Műsorvezető: Dési János