„Támogassa
A lényeg

Netanjahu: országunk háborúban áll a Hamász ellen

7/10/2023 13:58

| Szerző: Klubrádió

Szombaton reggel intenzív támadás érte Izrael déli és középső részét: a Hamász terrorszervezet minden előzmények nélkül a Gázai övezetből húsz perc alatt ötezer rakétát lőtt ki, majd fegyveres harcosok jelentek meg izraeli településeken, sokakat túszként vittek magukkal. Izrael válaszcsapást hajtott végre.

A rakétatámadások folytatódnak és mintegy húsz helyen zajlanak a harcok a Hamász fegyvereseivel, akik izraeli katonákat ejtettek foglyul és elhurcoltak őket a Gázai övezetbe, valószínűleg őket fogolycsere céljára akarják majd felhasználni.

Már 150 halálos áldozatról lehet tudni már és ezer sebesültről. Ilyen mértékű támadásra még soha nem volt példa, teljesen váratlanul történt, ami az izraeli hírszerzés kudarca.

"Úgy döntöttünk, hogy elég volt" – mondta a Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Deif, szerinte több száz mészárlás történt eddig civilek ellen a megszállás miatt.

A támadásra reakcióként Benjamin Netanjahu háborús készültséget hirdetett, és behívták a tartalékosokat is. 

Országunk háborúban áll a Hamász ellen - nyilatkozta a miniszterelnök, aki rendkívüli biztonsági ülést hívott össze délutánra Tel-Avivba, és hadiállapotot rendelt el.

Számos ország, többek közt Magyarország is, elítélte a támadásokat. A nagykövetségen dolgozó magyar állampolgárok jól vannak, és folyamatosan igyekeznek kapcsolatba lépni azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Szijjártó Péter azt posztolta, hogy információik szerint 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. "Valamennyi családdal felvettük a kapcsolatot, a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását."

Az izraeli hadsereg ellentámadást intézett, ők is lövik a Gázai övezetet, ahol a Hamász állásai vannak.

A Hetes Stúdió második órájában rendkívüli adásban élőben foglalkoztunk az izraeli történésekkel, itt visszahallgatható a műsor.

2023. október 07. Hetes Stúdió KÜLÖNKIADÁS (2023.10.07.)
48:49
00:00