„Klubrádió
A lényeg

Olimpiát akar Magyarországon a Mi Hazánk

16/06/2022 15:53

| Szerző: Klubrádió

Társadalmi és politikai vitát kezdeményez a Mi Hazánk Mozgalom arról, hogy Magyarország pályázza meg a 2036-os nyári olimpia megrendezését – jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a szélsőjobboldali párt alelnöke és országgyűlési képviselője. Novák szerint "megérdemlünk most már mi is egy ötkarikás játékot".

Novák Előd az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy lélekszám-arányosan a magyar a világ egyik legsikeresebb olimpiai nemzete, és „megérdemlünk most már mi is egy ötkarikás játékot."

Szerinte szemben a téli ötkarikás játékokkal, a nyári olimpiák - az infrastrukturális beruházások haszna mellett - „hosszú távon fellendítik a rendező régió gazdaságát és idegenforgalmát, valamint jótékonyan hatnak a nemzeti önbecsülésre és” - a tömegsport fellendítésén keresztül – a társadalom egészségi állapotára is. Azt is mondta, hogy az olimpia lebonyolításához szükséges létesítmények jelentős hányada rendelkezésre áll.

Novák a kormányt és az ellenzéki oldalt is arra szólította fel, hogy nyilatkozzanak, milyen feltételek mellett támogatnák, hogy az ország megpályázza a nyári játékok megrendezését. 

A párt a tervezés és a beruházás során is bevonná a civil szervezeteket és a politikai pártokat a felügyeleti feladatok ellátásába, ezzel is segítve a „csúcsra járatott korrupció" visszaszorítását.

Magyarország legutóbb a 2024-es budapesti olimpiára pályázott, de az akkor színre lépő Momentum 266 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy írjanak ki helyi népszavazást a pályázat visszavonásáról. Az aláírások összegyűjtése után néhány nappal Orbán Viktor kormányfő, Borkai Zsolt akkori MOB-elnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere bejelentette a döntést, hogy Budapest visszalép a pályázattól.