„Támogassa
A lényeg

Ókovács: Arcpirító a sztrájkra készülő operaházi dolgozók bérkövetelése

13/11/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

A sztrájkra készülő operaházi szakszervezetek szerint Ókovács "diktatórikus önkénybe taszította" a Magyar Állami Operaház dolgozóit, a főigazgató viszont úgy fogalmaz: a szakszervezetek bérkövetelése "arcpirító, lehetetlen", de nem aggódik, mert a szakszervezetek "13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz".

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) múlt csütörtökön adott ki sztrájkfelhívást, miután – tájékoztatásuk szerint – a „jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket a munkáltató (vagyis Ókovács Szilveszter főigazgató) nem hajlandó teljesíteni, az egyeztető tárgyalásokon részt venni”.

A szakszervezetek december 1-jén 18 órától a munkaügyi vitát lezáró megállapodásig hirdették meg a sztrájkot.

A szakszervezetek azt írták, a sztrájk célja, hogy „a jövőben kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, a visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyok között történjék a munkáltatás”.

Erre reagált Ókovács Szilveszter szombaton Facebook-oldalán. Azt írta: „Mielőtt a balsajtó alig leplezett kárörömmel megírja, kirakom én magam: összesen 70%-os (!) azonnali béremelési követeléssel folyamatos sztrájkot hirdetett két külsős, nyugdíjas szakszervezeti elnökünk”.

Úgy fogalmazott: „a követelés arcpirító, lehetetlen (mintegy 5 mrd Ft lenne “csak”, de honnan?”, és hozzátette: „1 mrd Ft körüli bevétellel játszanak”, akik bármelyik előadáson megtagadják a munkát. A szakszervezeti vezetőkről úgy fogalmazott: „egy nyugdíjas vasutas szakszervezeti káder és egy nyugdíjas MSZOSZ-es táncos lelki békéje egyáltalán nem hoz lázba”. Ókovács szerint ő 13. éve vív „az intézményt romboló, a kollégák munkahelyeit és a magyar kultúrát egyszerre veszélybe sodró ún. érdekképviselőkkel”. De a főigazgató nem aggódik, mert „13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz”.

(via Telex.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)