„Támogassa
A lényeg

Nyílt levelet írt a Szikra Mozgalom Rogánnak és Kocsisnak

14/03/2023 12:07

| Szerző: Klubrádió

Elégtelen bizonyítékok alapján megvádolt és a kormánymédiában közszemlére tett tagja nevének azonnali tisztázását követeli a Szikra Mozgalom.

Rogán Antal propagandaminiszternek, és Kocsis Máté frakcióvezetőnek írt nyílt levélben követeli a Szikra Mozgalom, hogy "tisztázzák a saját oldalaikon és a propagandatermékek hasábjain tagunk nevét, aki február közepén két hétig volt letartóztatva egy Facebook-lájk, továbbá egy nagykereskedelemben kapható sál és kabát vélt beazonosítása miatt".

A Telex összefoglalója szerint a nyílt levelet eddig csaknem kétezren írták alá, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, Pikó András, Józsefváros polgármestere, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Tordai Bence országgyűlési képviselő, de ismert művészek is vannak az aláírók között, mint például Jónás Vera, Beck Zoltán és Erdős Virág.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kitörés napi rendezvények idején, több erőszakos bűncselekményt jelentettek. Azzal kapcsolatban, hogy a Szikra Mozgalom egyik tagját is meggyanúsították, közleményt adott ki Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a mozgalom parlamenti képviselője. Véleménye szerint a bizonyítékok nem elegendők a gyanúsításhoz.

A vád szerint a mozgalom egyik tagja részt vett abban a brutális támadásban, amiben a szélsőjobbos kitörés napi megemlékezések után egy, feltehetően szélsőbalos csapat viperával és gázspray-vel támadt rá egy katonaruhás férfira. A szélsőjobboldali portálok és a kormányközeli média hamar beazonosították, teljes nevét és fotókat tettek közzé róla, ellenzéki politikusokkal kötötték össze, és tényként tálalták, hogy ő az egyik elkövető.