„Klubrádió
A lényeg

Novák aláírta a szociális "megdöglesz" törvényt

1/12/2022 10:20

Hiába tiltakoztak a civilek, a szakma, az ellenzék, Novák Katalin államfő aláírta azt a törvényt, ami az állam felelősségét gyakorlatilag megszünteti a szociális ellátásban. Ez az a törvény, aminek a "Lex Megdöglesz" néven nevezését Latorcai János ülésvezető elnök egyszerűen megtiltotta a parlamentben.

 
szociális törvény módosítása
 
elfogadta a kormány a szociális törvény módosítását, tiltakozásul harminc szociális dolgozó fekete hullazsákba bújt, és lefeküdt a földre a Kossuth téren (kép: Jámbor András)
https://www.facebook.com/photo?fbid=696748178682979&set=a.492435232447609
 

 

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viselő salátatörvényt kihirdették. 

Eszerint a„a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép”:

„(1) Mindenki felelős önmagáért”.

(2) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes, őt – a képességeik és lehetőségeik szerint, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) rokontartásra vonatkozó szabályai szerinti sorrendben – a hozzátartozók segítik.

(3) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes és a hozzátartozók (2) bekezdés szerinti gondoskodásra vonatkozó kötelességüket nem teljesítik, az egyén lakóhelye szerinti települési önkormányzat jogszabályban meghatározott feltételek szerinti gondoskodási kötelezettsége áll fenn.

(4) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes, és a hozzátartozók a (2) bekezdés szerinti, a települési önkormányzat pedig a (3) bekezdés szerinti gondoskodásra vonatkozó kötelességet nem teljesítik, az államnak jogszabályban meghatározott feltételek szerinti kötelezettsége áll fenn.

(5) Az állam és a települési önkormányzat a szociális gondoskodás feltételeinek biztosításával összefüggő feladatainak ellátása során együttműködik az egyházi és civil szervezetekkel.

(6) A szociális intézmények és intézkedések rendszerének kialakítása és működési kereteinek biztosítása az állam és a települési önkormányzat feladata e törvényben meghatározott módon.”

Tehát míg korábban létezett egy állami szociális háló, ami segített a rászoruló honfitársainkon, mostantól ez gyakorlatilag megszűnt, mostantól az egyén önmagáért felelős, majd a hozzátartozói felelősek érte, aztán az önkormányzatok és a karitatív szervezetek következnek, és az állam legvégül csak akkor kerül elő, ha már az egyházak is kudarcot vallottak, írja a 444.