„Klubrádió
A lényeg

Nézőpont: Tapintható az ellenzékváltó hangulat

28/06/2022 09:30

| Szerző: Klubrádió

A kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás, akkor a Fidesz–KDNP 55%-ot szerezne, az ellenzéki pártok közül pedig csak a DK és a Mi Hazánk (6-6 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (5 százalék) jutna be a parlamentbe.

Bejutási küszöb alatt maradna a Jobbik és a Momentum (4-4 százalék), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a szavazatok 1-1 százalékára számíthatna, írja a Nézőpont.

„A magyar választók 12 százalékáról egyértelműen kiderül, hogy bár kritikusak a kormányfő munkájával szemben, mégsem tudnak olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadnák szavazatukat. Vélelmezhető, hogy az ellenzéki szavazók közel egyharmada kiábrándult a baloldali pártokból, s ez igazolja az ellenzékváltó hangulat feltételezését” - elemezte az eredményeket a Nézőpont.

 
Nézőpont Intézet/Telex
 

A kutatás 2022. június 20. és 22. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A Nézőpont szerint a felvett minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

A most vasárnapi időközi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek. Budapesten három kormánypárti és egy ellenzéki képviselő nyert. „Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen” - értékelte az eredményeket Karácsony Gergely főpolgármester.