„Klubrádió
A lényeg

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: Azonnal hagyják abba a zaporizzsjai atomerőmű támadását!

10/08/2022 14:15

| Szerző: Klubrádió

A zaporizzsjai erőmű tüzérségi támadása lényegében az összes nukleáris biztonsági előírásnak ellent mond, ezért azt most rögtön abba kell hagyni – nyilatkozta szerdán Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének főigazgatója, aki arra reagált, hogy napok óta folyamatosan lövik Európa legnagyobb atomerőművét.

Az ügynökség szakértői szerint eddig még nem keletkezett olyan kár az erőműben, amely nukleáris balesettel fenyegetne, de csak akkor lehet biztosan elkerülni a katasztrófát, ha minden katonai műveletet megszűntetnek az erőmű környékén.

A zaporizzsjai erőművet még márciusban, az orosz invázió elején vették ellenőrzésük alá az orosz katonák, viszont azóta is az ukrán személyzet működteti. Az erőművet a napokban több találat is érte, ezekben legutóbb egy dolgozó megsérült és három sugárzásérzékelő berendezés károsodott. Az ukrán és orosz erők egymást vádolják a tüzérségi támadásokkal.

Az ott dolgozók információi szerint az orosz csapatok azt tervezik, hogy lekapcsolják az erőművet az ukrán áramhálózatról és a 2014-ben annektált Krím-félszigetre vezetik az itt megtermelt áramot. Ehhez viszont meg kell bolygatniuk az erőmű vezetékrendszerét, ami szintén balesetveszélyes.

Szerdán a G7 országok felszólították Oroszországot, hogy vonja ki csapatait az erőmű területéről, és a nukleáris biztonság érdekében engedje át az erőművet az ukránoknak.

(forrás: 444.hu)