„Klubrádió
A lényeg

Nem mentek be a fideszesek, határozatképtelen lett a katatörvény miatti parlamenti ülés

8/08/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

Hétfőre rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, ezt augusztus 1-jén kezdeményezte a hat ellenzéki párt 47 képviselője. A többi között azt akarták elérni, hogy az Országgyűlés törölje el a katatörvényt. A kormánypárti képviselők előzetes ígéretükhöz híven nem ültek be a parlamentbe, így az ülés határozatképtelen lett és alig negyven percig tartott. A Momentum az ülés után molinóval üzen Orbán Viktornak; a kormány közleményében még mindig ott tart, hogy az ellenzék törölné el a rezsicsökkentést.

A napirend előtti felszólalásokat azért így is megtartották. Kanász-Nagy Máté (LMP) a kormánypárti képviselők távolmaradásáról azt mondta: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Keményen bírálta a kormány fakitermelési rendeletét is.

Berki Sándor (Párbeszéd) szerint a be nem tartott fideszes ígéretek áldozata lett a rezsicsökkentés, de az Orbán-kormány nem ismeri el a saját hibáit, inkább felelőtlen, bűnös kényszerintézkedésekkel próbálja kezelni a helyzetet.

Toroczkai László szerint „a mai nap egy bohózat”, nemcsak azért, mert a Fidesz bojkottálta az ülést, de azért is, mert az elmúlt három évtized vezetett addig a súlyos helyzetig, amiben Magyarország most van. A szélsőjobbos Mi Hazánk politikusa ennek szellemében a parlamentben megjelent ellenzéki képviselőkön kérte számon a „balliberális kormányzás” hibáit. 

Kunhalmi Ágnes Toroczkai megszólalására is reagálva azzal kezdte, hogy sajnálatát fejezte ki a Fidesz távolmaradása miatt, de megállapította, hogy „a Fidesz szatellitpártja” viszont megjelent. Az MSZP-s képviselő arról beszélt, hogy a házak szigetelésének és a modernizálásnak az elmaradása miatt sok magyar ma is az utcát fűti.

"Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén" – mondta Gelencsér Ferenc. A Momentum elnöke arról beszélt, hogy hiába van ma munkanap, hiába jár az átlag magyar 8 órára dolgozni, a fideszes képviselőknek délután 1 órára sem sikerült megjelenniük a parlamentben.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a családok válságán nyerészkedik a kormány, jelezte, ezért javasolt a pártja áfacsökkentéseket a rezsiszámlával, a tűzifával és az alapvető élelmiszerárakkal kapcsolatban.

„Magyarországnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke” – ezt reagálta a fideszesek távolmaradására Arató Gergely, aki Gyurcsány Ferenc hétfői Facebook-posztjára is utalva leszögezte a DK nevében, hogy „készülünk”.

Molinón üzentek

A Momentum hétfő délután fél kettőre (fél órával a rendkívüli ülés kezdőidőpontja utánra) tüntetést szervezett a Parlament elé. A Facebookon meghirdetett esemény szerint arra buzdítják az embereket, hogy üzenjék meg a kormánynak, hogyan érinti őket a katatörvény, a rezsinövelés és az emelkedő árak.

A tüntetésen az újságírókon, a politikusokon és a momentumos mellényben lévő pár aktivistán kívül nagyjából 15-20 ember látogatott ki a Telex tudósítása szerinte, ami a hétfő 13:30-as időpont ismeretében nem tűnik túl nagy meglepetésnek. Kiraktak egy molinót, amelyre a maroknyi megjelent demonstráló felírhatta, hogy mit üzen Orbán Viktornak. Egyebek mellett ilyen feliratok születtek: „Hazugságra nem lehet jövőt építeni!”, „És a vendéglátás?”, „Hazudott már eleget, elég volt!”, „Háromszor verjük ezt majd rajta vissza!”.

Aztán az ülésteremből megérkezett a párt több országgyűlési képviselője is. Hajnal Miklós arról beszélt, hogy több százezer kisvállalkozó vállalkozását tette tönkre a kormány. A fideszes képviselők nem jelentek meg hétfőn a parlamentben, inkább nyaralgatnak, yachtozgatnak – mondta. A molinót a Momentum elviszi Orbán Viktor hivatala elé, a Karmelitához.

A kormány szerint az ellenzék törölné el

A kormány hivatalosan hétfőn délelőtt közölte, hogy a képviselőik nem lesznek ott a rendkívüli ülésen, ezt azzal indokolták, hogy hiteltelennek tartják az ellenzéki javaslatokat. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az ellenzék a bevezetése óta támadta a rezsicsökkentést és a kampány alatt egyértelművé tette, hogy el is törölné. A kata-adónem bevezetését meg sem szavazták, megemelnék a többek közt a társasági adót és a személyi jövedelemadókat is, illetve „erőteljesen kampányoltak azon szankciók mellett, amelyek az energia-áremelkedések fő okozói”.

Ehhez képest a Fidesz–KDNP azzal az ígérettel nyerte meg az áprilisi választásokat, hogy nem lesznek megszorítások, és a rezsicsökkentést is fenntartják. A választások után nem sokkal százmilliárdos költségvetési kiigazításról döntöttek, több százmilliárd forint értékben vezettek ki ágazati különadókat, a legtöbb használónak megszüntették a katát, mint adónemet, végül pedig a régi formájában a rezsicsökkentést is kivezették.

(via Telex) ,