„Klubrádió
A lényeg

Nem dőlt be a magyar reformígéreteknek a Bundestag

11/11/2022 12:34

| Szerző: Klubrádió

Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.

Támogatta a német parlament a kormánypártok arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt – írja a Dpa német hírügynökség.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a német kormánykoalíció arra kérte Olaf Scholz kancellárt, hogy csak akkor egyezzen bele a támogatások odaítélésébe, ha a magyar kormány bizonyítani tudja, hogy tényleg komolyan veszi a demokrácia visszaépítését. Az SPD, a Zöldek és a Szabad Demokraták Pártja a Bundestagban igyekeztek meggyőzni erről a kancellárt, javaslatot nyújtottak be a törvényhozáshoz, amiről ma fognak szavazni.

A Telex összefoglalója szerint a Bundestag csütörtök éjjel fogadta el a határozatot.

Miután a javaslatot megszavazták a német parlamentben, a német kormány aligha tudja majd ignorálni saját pártjainak döntését, így az Európai Tanács szavazásán a németek várhatóan a Budapestnek szánt uniós pénzek csökkentésére szavaznak majd.