„Klubrádió

Nem csitulnak az aggodalmak a magyar médiahelyzet miatt

26/02/2021 17:03

| Szerző: Klubrádió

Levélben szólította fel az IPI Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosát Margrethe Vestagert, hogy intézkedjen a közép-európai médiapiac, azon belül is kiemelten a magyar és a lengyel piac tozulása ügyében.

Levelet írt az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) – írja a hvg.hu.

A dokumentumban arra szólítják fel Margrethe Vestagert, hogy sürgősen kezelje a közép-európai médiapiac, azon belül is kiemelten a magyar és a lengyel torzulását. A levelet még 15 másik nemzetközi újságíró-szervezet is aláírta.

Nem az első figyelmeztetés volt ez részükről, már tavaly szeptemberben levelet küldtek a bizottságnak, hogy foglalkozzanak a magyar médiapiaccal. Álláspontjuk szerint ugyanis a magyar kormány megsértette az uniós állami támogatási szabályokat azzal, hogy az államilag finanszírozott reklámok terjesztése Magyarországon nem követi a piaci logikát, hanem a kormánypárti média támogatására és a független sajtó kiéheztetésére irányul. Ezzel pedig torzítja a piacot és hátrányos helyzetbe hozza a független médiát.

El a kezekkel a Klubrádiótól!
 
El a kezekkel a Klubrádiótól!
 

 

A portál kitért a levélben kifgásolják, hogy a közmédia nem a köz szolgálatában áll, gyakorlatilag a magyar állam szócsöveként működik, de a levélben arra is emlékeztetnek, hogy az Európai Bizottság még mindig nem reagált a Klubrádió, mint „utolsó nagy független rádió” ügyére sem.

A dokumentum szerint a magyar médiapiac helyzet tavaly szeptembere óta tovább romlott.