„Támogassa
A lényeg

Négy hónap után már az éves terv 103 százalékánál tart a költségvetési hiány

9/05/2024 14:38

| Szerző: Klubrádió

2514 milliárdos hiányt tervezett a kormány az egész évre, 2597 milliárdnál tart az ország négy hónap után – írja a hvg.hu.

"A kormány erősíti a költségvetés stabilitását" – ezzel a címmel adta ki a közleményt a Pénzügyminisztérium (PM) arról, hogy április végéig már 2597,5 milliárd forint a költségvetés hiánya. Az eredeti terv az volt, hogy az egész évre 2514,8 milliárd forint lesz a hiány – ennek már a 103,2 százalékánál tart az ország – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

A kormány hivatalosan bejelentette az Európai Bizottságnak, hogy idén sem tudja tartani a költségvetési terveit, a hiánycélját a GDP 2,9 százalékáról 4,5 százalékra emelte. Ez eredményszemléletben 4000 milliárdos deficitet jelent. Ha ezt a számot tekintik új irányadónak, akkor a április végi deficit az éves terv 64 százalékára, csaknem kétharmadára rúg, ami időarányosan még mindig nagyon magas – jegyzi meg a Népszava.

A kabinet ugyan bejelentette, hogy az idei kiadások közül zárol 675 milliárd forintnyi tervezett beruházási tételt, ám az elemzők megosztottak abban a kérdésben, hogy ez elegendő lesz-e a kitűzött 4,5 százalékos, 4000 milliárdos megemelt hiánycél eléréshez. A lap szerint ha további megszorításokról dönt a kormány, azokra csakis a nyári választások után kerülhet sor.

Április végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került – írta a PM.

(Kiemelt kép: A Pénzügyminisztérium budavári épülete / Wikimedia Commons)