„Támogassa
A lényeg

Navracsics megint nyárra jósol uniós pénzeket

5/04/2023 15:11

| Szerző: Klubrádió

Átírja az egyetemek kuratóriumáról szóló jogszabályt a kormány.

Brüsszelben járt, és többek közt az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával egyeztetett, hogy milyen változtatások szükségesek a magyar egyetemek alapítványaiban azért, hogy megszakítás nélkül részesülhessenek az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban – mondta Navracsics Tibor.

Az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter a találkozót követően újságíróknak arról beszélt, hogy egyeztették a még vitás pontokat, abban maradtak, hogy a magyar fél egy írásos javaslatot fog küldeni Brüsszelbe, ha azt jóváhagyja a bizottság, akkor benyújtják az erről szóló módosítást az Országgyűlésnek – írja a 444.

Navracsics két vitás kérdést említett:

  • az egyetemeket fenntartó alapítvány kuratóriumi tagsága milyen pozíciókkal lenne összeférhetetlen,
  • illetve a kuratórium mandátuma milyen hosszú időtartamra szóljon, és megújítható legyen-e.

"Abban bízom, hogy sikerül gyorsan megállapodnunk, és akkor viszonylag hamar a parlament elé kerülhet, akár április második felében a parlament elé kerülhet esetleg ez a törvényjavaslat, és akkor május elejére, ha az Országgyűlés is elfogadja, akkor tudunk tovább haladni ezzel a kérdéssel is" – mondta. Szerinte ha minden jól megy, akkor nyáron már hozzáférhet az ország az uniós forrásokhoz.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, sokadszorra tesz ilyen jóslatokat Navracsics, amelyek a közelgő pillanatban mégis későbbi időpontra csúsznak.