„Támogassa
A lényeg

Navracsics is csak a sajtóból hallott arról, hogy az EU állítólag feloldaná a pénzek egy részének zárolását

3/10/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány is csak a sajtóból értesült arról, hogy az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források egy részének felfüggesztését – közölte keddi sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Az uniós források hazahozataláért is felelős tárcavezető azután hívott össze sajtótájékoztatót, hogy a Financial Times kedden megírta: az Európai Unió a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készül, még november vége előtt, az Ukrajnának szánt segély támogatásáért cserébe.

Ahogy a hvg.hu ismerteti, Navracsics külön nyilatkozatot nem tett, kérdésekre válaszolva azonban megerősítette, bízik benne, hogy az év végéig meglesz a megállapodás a Bizottsággal. „Optimisták vagyunk, én optimista voltam az elmúlt másfél évben is” – tette hozzá.

Azt azonban leszögezte, hogy őket hivatalos úton nem kereste meg a hírrel a Bizottság. A kérdésre, hogy a Financial Times cikke után azért csak megkeresett valakit, Navracsics – saját sajtósára, D. Bányász Gergőre utalva – annyit mondott: „felhívtam Gergőt”. Azt pedig megvárják, hogy Brüsszel közölje velük a hivatalos álláspontot.

Az EU tavaly decemberben döntött arról, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit.
A magyar Országgyűlés májusban fogadta el az igazságszolgáltatási rendszer reformját, amely önmagában hozzásegítené ahhoz, hogy 13 milliárd eurót, a zárolt összeg több mint felét felszabadítsák. Az ügyben azonban még most is tart a párbeszéd a Bizottság és a kormány között, előbbi a múlt héten küldött további tisztázó kérdéseket, jelenleg ezekre várja a választ Budapestről.
Az utolsó hivatalos álláspont tehát az, hogy amíg ezek a válaszok nem érkeznek meg, addig nem alakít ki újabb álláspontot Brüsszel a források felszabadításával kapcsolatban sem.

A kérdésekről Navracsics azt mondta, mint ami korábban is megjelent a magyar sajtóban, azok jórészt technikai jellegűek voltak, köztük az Országos Bírói Tanács munkafeltételeivel kapcsolatban. A miniszter bízik benne, hogy megnyugtató válaszokat tudnak ezzel kapcsolatban küldeni. Szerinte „a magyar kormány június óta készen áll a megállapodásra, mindent megtettünk, amit a Bizottság kért”.

Navracsics azt viszont cáfolta, hogy az esetleges megállapodásnak bármilyen köze lenne az ukrajnai támogatások megszavazásához. Mint mondta, időben lehet, hogy párhuzamosan folyik a két ügy, de nincs semmilyen összekapcsolásuk. A magyar kormány pedig nem is tárgyalt még az Ukrajnának szánt uniós támogatásról, így azt sem tudta megmondani, megszavazzák-e.

Azt, hogy a felszabaduló pénzekből jutna-e végre a pedagógusok béremelésére, Navracsics annyit mondott: „először ejtsük el a medvét, aztán tárgyalunk az áráról”. Amennyiben azonban valóban megnyílnak a források, akkor abból természetesen a fizetésemelésre is jut – tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)