„Támogassa
A lényeg

Financial Times: Az EU feloldhatja az uniós pénzek egy részének befagyasztását

3/10/2023 14:22

| Szerző: Klubrádió

Magyarország november végén megkaphatja az Európai Bizottságtól a korábban befagyasztott uniós források több mint felét, 13 milliárd eurót – írja a Financial Times. Azt remélik, hogy a magyar kormány ezek után hozzájárul a költségvetés megemeléséhez és Ukrajna támogatásának folytatásához.

A lap szerint a tavaly decemberben befagyasztott források egy részének felszabadítása Orbán Viktor miniszterelnök győzelmét jelentené.

Brüsszel a 13 milliárd euró felszabadítását a májusban bevezetett magyar igazságügyi reformokkal indokolná. Szeptember végén levélben kértek pontosítást a magyar kormánytól, amint befut a válasz, az értékelés folytatódik.

Az Európai Bizottság Ukrajnát 50 milliárd euróval támogatná, ami különösen sürgős azok után, hogy az amerikai szenátus nem szavazott meg Kijevnek egy hatmilliárd dolláros katonai támogatást. Ukrajna pedig éppen hétfőn vette le az OTP Bankot a háborút támogató országok feketelistájáról.

Az Európai Unió tavaly decemberben döntött arról, hogy befagyasztja 22 milliárd euró felzárkóztatási támogatás kifizetését, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisággal, a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos feltételeit.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a hírre reagálva azt mondta: a magyar kormány is csak a sajtóból értesült arról, hogy az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források egy részének felfüggesztését.

(via 444.hu)