„Klubrádió
A lényeg

Nagyrészt a beoltatlanok kerülnek kórházba

2/09/2021 12:37

| Szerző: Klubrádió

A negyedik hullám berobbanása előtt a legfontosabb az lenne, hogy minél többen beoltassák magukat. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerint a kórházba kerülők 90 százaléka nem vette fel az oltását.

"Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen" – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a Kossuth rádióban.

Szlávik János szerint a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk, ezért fontos, hogy 12. év felett ők is felvegyék az oltást. Elmondta azt is, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások – ha nem is teljesen – de megakadályozhatják – derül ki a hvg.hu összefoglalójából.

A harmadik oltást elsősorban az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek és a szervátültetetteknek kell felvenniük, de Szlávik szerint érdemes másoknak is beadatniuk.

Koronavírus - Két koronavírusos beteg van Magyarországon
 
Szlávik János Fotó:
MTI/Kovács Attila
 

A szakember azt is megjegyezte, hogy a kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott, 10 százalékuk pedig olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van.

Megjegyezte, a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.