„Klubrádió
A lényeg

Nagyot küzdött, de végül összezuhant a magyar válogatott a portugálok ellen

15/06/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió/szg

Percekre volt a magyar válogatott attól, hogy pontot szerezzen a címvédő Portugália ellen az Eb első csoportmeccsén. Meg nem adott gólig jutottak a mieink, a portugálok potyával szereztek vezetést a 85. percben, majd jött Ronaldo, és mindent eldöntött. 0-3 a vége, a meccs nagy részében nem volt ekkora a különbség.

Két egymást követő Európa-bajnokságra jutott ki a magyar válogatott, ami azzal együtt is nagy szó, hogy felemelték a létszámot 16-ról 24-re. Tudjuk, hogy a halálcsoport kifejezést már milliószor ellőtték, de ez az F-csoport tényleg ilyen: az előző két vb győztese, Németország és Franciaország mellett az Eb címvédője, Portugália mellé kerültek a magyarok. Egyedüliként Budapesten van telt ház az Európa-bajnokságon, 60 ezer néző volt kint a Puskás Arénában.

A portugálok ellen kezdünk, akikkel öt éve elképesztő meccsen 3-3-at játszott a magyar válogatott. A portugál válogatottat még soha nem győzte le a magyar, eddig 13 meccset játszottunk, barátságosokat is beleértve. Gera és Dzsudzsák már nincs a mieinknél, C. Ronaldo viszont továbbra is ott van az ellenfélnél. Rossitól megszokott módon 3-5-2 a magyaroknál, 4-3-3 a portugál felállás.

A meccs első helyzete a portugáloké volt, Jota lőtt 16-ról, Gulácsi védett. A 8. percben Sallai ugorhatott volna ki, de Rúben Dias elnyomta, a játékvezető szerint szabályosan. A 19. percben Ronaldo kapott nagy indítást, 10-ről rálőtte, Gulácsi lábbal védte szépen. Les miatt lefújták, bár a visszajátszás alapján nem biztos, hogy az volt.

EURO-2020 - Magyarország-Portugália
 
 Szalai Ádám és a portugál Pepe a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. Fotó: MTI/EPA/Illyés Tibor
 
 

Bernardo Silva léphetett volna ki egy az egyben, de Orbán odaért, és nagyon pontosan szerelte. A portugálok irányítottak az első félidőben, sokkal többet volt náluk a labda. A 30. percben Bernardo beadása volt picit magas középen Ronadónak, majd nem sokkal később Rúben Dias ugrott rá Szalai Ádámra. A 36. percben megint Szalai szenvedett el egy szabálytalanságot, ezúttal felrúgták, Bernardo Silva volt a tettes. A szabadrúgást ugyancsak ő, a Mainz csatára fejelte rá, de középre ment, Rui Patrício könnyen fogta. Nem sokkal később Dias kapta a meccs első sárgáját.

A meccs legnagyobb helyzete a 41. percben jött, amikor egy jobbról érkező labdát Jota lőtt el, Gulácsi megint a helyén volt. Nem sokkal később már ő se ért hozzá, de szerencséje volt a magyar csapatnak: tökéletes, lapos labdát tettek be balról a portugálok, Jota továbbsarkalta, Ronaldo üresen lőhette el, fölébombázta viszont.

Szalai mellett elcsúszott egy portugál, ő meg rálőtte messziről az 50. percben, Rui Patrício magához ölelte a labdát. A portugál mezőnyfölény ellenére újabb magyar lehetőség adódott, Sallai lőtt ballal a 16-os közeléből, ezt is fogta Rui Patrício. Az első félidőhöz képest picit többet támadtak a magyarok a második elején, de hamarosan megint kialakult a portugál fölény és visszatért a játék a magyar térfélre. A 67. percben Bruno Fernandes szúrta rá távolról, ahogy kapott egy kis területet, Gulácsi nagyot védett. Mondhatni válaszként Lovrencsics beadása eljutott Sallaihoz, de a lövés gyengére sikerült.

Néhány biztató magyar akció után a Real Madrid egykori nehézfiúja, Pepe rúgta fel Sallait, majd Szalai Ádám emelt nagyon mellé. A 76. percben Ronaldo reklamált 11-est kezezés miatt, a labda valóban hozzáért Fiola kézfejéhez, de nem volt szándékos, a VAR is így látta. A 80. percben majdnem vezettünk, egy pillanatra úgy is állt a dolog: Nego indította Schönt, két cserejátékos, és utóbbi, a frissen Dallasba igazolt szélső egy jó csel után belőtte, csak éppen lesről indult. Schönnek egyébként ez a második válogatott meccse, nem ijedt meg.

EURO-2020 - Magyarország-Portugália
 
A portugál Cristiano Ronaldo gólöröme a Magyarország - Portugália mérkőzésen 2021. június 15-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A portugálok végül csak megszerezték a vezetést, de ehhez elképesztő flippergól kellett a 85. percben: Rafa Silva adott be jobbról, Szalain megpattanva került Guerreiro elé a labda, aki rálőtte, de úgy, hogy Orbán lábáról a jobb sarok felé pattant, Gulácsinak esélye nem volt (0-1). A portugálok beindultak: Orbán egy perc múlva lerántotta Rafa Silvát, sárgát kapott, a címvédő meg tizenegyest. Cristiano Ronaldo védhetetlenül vágta be, 0-2. Sőt, a 93. percben Ronaldo Rafa Silvával kényszerítőzött, kispályás focit mutattak be az összezuhant magyar védők között, aminek a végén Juve sztárja közelről bepöckölte a harmadikat is.

Ekkora különbség nem volt a két csapat között, de a tizenegyes megtörte a magyar válogatottat, amely szombaton a franciák ellen folytatja. Az se lesz könnyebb meccs.

Európa-bajnokság, F-csoport, 1. forduló

Magyarország-Portugália 0-3 (0-0)

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Lovrencsics, Nagy Á., Kleinheisler (Sigér 78.), Schäfer (Nego 66.), Fiola (Varga K. 88.) - Sallai (Schön 77.), Szalai Á.

Portugália: Rui Patrício - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Bruno Fernandes (Moutiinho 89.), William Carvalho (Sanches 81.), Danilo - Ronaldo, Jota (André Silva 82.), B. Silva (R. Silva 71.)

Gól: Guerreiro 85., Ronaldo 86. - 11-esből, 94.