„Klubrádió
A lényeg

Nagy Márton szerint recesszióra kell készülni

5/07/2022 09:11

| Szerző: Klubrádió

A gazdaságfejlesztési miniszter nem ért egyet azokkal, akik szerint még külön is fékezni kellene a gazdasági növekedést, erőteljesen visszafogni a fogyasztást, növelni a munkanélküliséget. A gazdaság "hűtése" szerinte nem megoldás, mert munkanélküliséghez vezet.

A gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben megjelent írásában korábbi előadásának megfelelően az inflációról és a recesszió fenyegetéséről ír. Szerinte 2023-ban a gazdasági növekedés erősen lassulhat.

A 24.hu összefoglalója szerint Nagy egyebek mellett arról ír, hogy a mostani válság vízválasztó lesz, bukott és talpon maradó államokra osztja majd a világot, újraosztva köztük a javakat is.

Főbb megállapításai:

  • Az infláció nem csak nő, de nem tudni, mikor tetőzik, ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés kilátásai romlanak, a recessziós kockázat emelkedik.
  • Az „extrém stagfláció”, két számjegyű infláció és a recesszió miatt a befektetők feszültek, a volatilitás emelkedik, a tőke hazamenekül.
  • Ilyenkor szinte csak egy dolog biztos: a dollár erősödik, minden más valuta gyengül.

"Ma már a globális recessziótól pedig jobban kell félni, mint az inflációtól" – jelentette ki a politikus, hozzátéve, szerinte Magyarország elkerülheti ugyan a recessziót, de a lassulás itthon is érezhető lesz. Szerinte Európa "teljesen felesleges szankciós háborúba lavírozta magát, ami súlyosbítja az energiaválságot, illetve az inflációt".

A miniszter nem ért egyet azokkal, akik szerint még külön is fékezni kellene a gazdasági növekedést, erőteljesen visszafogni a fogyasztást, növelni a munkanélküliséget. Azt reméli, most először

  • világszinten térhetnek le a tankönyvi útról a gazdaságpolitikusok,
  • utasíthatják el egyszerre számos országban, hogy „a magas infláció és az alacsony növekedés állapotából még rosszabb recessziós helyzetbe ugorjanak a társadalom megvédése nélkül”.

Arról nem beszélt a politikus, hogy hogyan tudja megvédeni a társadalmat a magyar kormány, hiszen a nemzetközi szintű inflációt tovább fokozza a forint gyengülése is.