„Köszönjük,
A lényeg

Nagy Márton szerint mesterségesen gerjesztik az élelmiszerhiányt a boltok

26/01/2023 15:03

| Szerző: Klubrádió

A gazdaságfejlesztési miniszter azt is mondta, a kiskereskedelmi üzletektől elvárható, hogy lenyeljék az árstop okozta veszteséget. A Vodafone-felvásárlásról pedig közölte: lehetett volna másra is költeni a pénzt, de a mobilcég most volt eladó.

Nagy Márton szerint február-márciusban lassulhat az élelmiszerdrágulás üteme, ugyanis „túltermelési válsággal néz szembe az élelmiszeripar”. Amikor a gazdaságfejlesztési minisztert a kormányoldali Mandinernek adott interjújában az élelmiszerek árstopja miatt tapasztalható hiányról kérdezték, azt mondta: "Tévedés, a boltok nagy részében szó sincs hiányról, az áru egyszerűen a raktárban marad, nem kerül ki a polcokra, nagyrészt mesterséges hiánygerjesztés folyik".

Szerinte a kiskereskedelmi üzletektől elvárható, hogy a bankokhoz és a Mol-hoz hasonlóan lenyeljék az árstop okozta veszteséget. Ehhez azt is hozzátette, hogy ha az infláció mértéke olyan ütemben fog csökkenni, mint várják, akkor "lehet, hogy áprilisban már nem is lesz szükség az árstopra".

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a Vodafone felvásárlása az eredetileg bejelentettnél 10 százalékkal kevesebb lett, és azért érte meg inkább erre költeni, mint mondjuk a pedagógus-béremelésre, mert a Vodafone-ügylettel a fő tulajdonosból, a 4iG-ből nemcsak nemzeti, hanem regionális bajnok is lesz. Mivel a Balkánon is megvetette a lábát, és növekszik, jó esélye van felzárkózni az OTP–Mol–Richter hármashoz.

Ehhez hozzátette: "Értem, hogy másra is lehet költeni a pénzt, de a Vodafone most volt eladó, a tranzakció pedig hitelfelvételből valósult meg, nem vettünk el költségvetési forrást mástól."

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)