„Klubrádió
A lényeg

Nagy költekezések a köztársasági elnöknél

16/05/2023 08:50

| Szerző: Klubrádió

Az államfő hivatalának átnevezése mellett új bútorokat, autókat, informatikai eszközöket és versenyzongorát is beszereztek a Sándor-palotába.

Novák Katalin érkezésével alaposan megújult a Sándor-palotává átkeresztelendő elnöki hivatal, amelynek 2022-es szerződései alapján úgy tűnik, az első női államfő érkezése komoly lomtalanítással is járt. Az mfor.hu idézi az államfő hitvallását, amely szerint azt tartja a legfontosabb értéknek, hogy meggyőződéssel kell élni, dolgozni, ehhez a portál hozzáteszi, a szerződések alapján sem időt, sem pénzt nem sajnáltak arra, hogy megteremtsék ehhez a munkavégzéshez az ideális körülményeket:

  • 2022 decemberében vettek egy Steinway&Sons versenyzongorát 66,4 millió forintért állami protokoll feladatok ellátására. (Korábban is volt zongora a palota Tükörtermében, azt még Schmitt Pálnak vették 2,5 millió forintért).
  • Az előző államfő, Áder János idején használt irodai bútorokat lecserélték, az újakat 67,7 millió forintért vették Európa egyik legnagyobb iroda- és közösségi bútor gyártójától,
  • illetve az autóflottát is frissítették csaknem 280 millió forintért.
  • Vettek öt elektromos autót 92,4 millió forintért és terepjárót 17,9 millió forintért.

A hivatal egyébként a Várkapitányág Zrt.-től 77 parkolóhelyet bérel (42,7 millió forintért) 2023-ra.

A  portál kitér az informatikai beruházásokra is. A palota egyik legfontosabb szerződése mégis egy közvélemény-kutatásról szól: 10 millió forintos szerződést ért ez a Fidesz-közeli Kutató Piac- és Véleménykutató Kft.-nek. Május 13-án meg is jelent a Nézőpont Intézet kutatásának eredménye, amely szerint a magyarok többsége elégedett Novák Katalin eddigi munkájával, tevékenysége összhangban van az elvárásokkal. Mint korábban megírtuk, Novák Katalin új tanácsadói ingyen dolgoznak, nem is szerepel közöttük Fricz Tamás, akinek a  társadalompolitikai tanácsadói munkáját nettó 5 millió forintnál  többre értékelte a hivatal.