„Klubrádió
A lényeg

Náci dallamokat játszott Jászberény a német vendégeknek

20/10/2022 07:00

A német vendég határozott jelzésére állította le a jászberényi önkormányzat a német testvérváros előkelőségeinek szóló ünnepélyes köszöntést, mivel: 

„Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a városházán” – állítja dr. Gedei József, DK-s önkormányzati képviselő. A jászberényi városvezetés képviseletében Budai Lóránt, jobbikos polgármester és Balogh Béla, MSZP-s alpolgármester ugyanis a német himnusz helyett a nácik által használt dalszöveggel, a ’Deutschland, Deutschland über alles’ (Németország mind felett) köszöntötték Vechta polgármesterét és a kíséretében lévő német delegációt.

A német delegáció egyik tagja aztán határozott kézmozdulattal jelezte, fejezzék be a lejátszást. „Úgy vélem, az eset egy nagyon komoly városdiplomáciai hiba” – mondta a Szoljon.hu-nak dr. Gedei József.

A jászberényi képviselő-testület szerda délutáni ülésén Bohárné Bathó Rozália (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő arról érdeklődött tőle, elnézést kértek-e a himnusz ügyében, mire Budai Lóránt polgármester elismerte, "valóban történt a testvérvárosi eseményen egy nagyon kellemetlen malőr. Természetesen mindez véletlen volt, és elnézést kértem. Azt gondolom, az este már olyan mederben folytatódott, amely a barátságunk megerősítését szolgálta".

A németek nem kedvelik a nácikkal, rasszistákkal kapcsolatos szimbólumokat, legutóbb egy berlini futballcsapat szurkolói akadtak ki azon, hogy egy "rasszista autoriter" látogatta meg a stadionjukat.