„Klubrádió
A lényeg

Munkásőr-hagyományőrzők koszorúztak szovjet emlékművet a XVIII. kerületben

3/04/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió

Kommunista és antifasiszta szervezetek – köztük a Munkásőr Emléktársaság – tartottak koszorúzási ünnepséget április 4-e alkalmából Budapest XVIII. kerületében, a felújított szovjet emlékműnél. A főszervező állítása szerint az Orosz Föderáció nagykövetségének munkatársai is részt vettek az eseményen – írja a Blikk.

A László nevű főszervezőtől a lap megtudta: az eseményen a Magyar Antifasiszta Liga, a Marx Károly Társaság és a Munkásőr Emléktársaság mellett jelen voltak az Orosz Föderáció Magyarországi Nagykövetségének munkatársai is. László úgy tájékoztatta a Blikket, hogy ők Magyarország náci uralom alól történt felszabadításának pillanataként emlékeznek erre a napra.

 
A szovjet emlékmű a XVIII. kerületben
Facebook/Munkásőr Emléktársaság
 

"Azt tudjuk, hogy sokaknál nem talál tetszésre egy ilyen rendezvény, szomorú ez. 1945 április 4-én ért véget Magyarországon a világháború és a náci megszállás. Sok szovjet katona adta ezért az életét. Ezt ünnepeltük, mert a történelmi tények nem változnak, még akkor sem, ha a rendszerváltás után eltörölték ezt az ünnepet. Ezen az emlékművön 99 elesett szovjet katona neve van feltüntetve" - mondta a Munkásőr Emléktársaság szervezője, hozzátéve: április 4-ét egy ideje minden évben nyilvánosan megünneplik, más-más helyszínen, most éppen erre az emlékműre esett a választás