„Klubrádió
Esti gyors

Egyesületként újjáéled a Munkásőrség

5/02/2020 20:47

| Szerző: Klubrádió

Hagyományőrző Munkásőr Társaság néven, civil egyesületként újjáalakult az 1956-os forradalom leverése után létrehozott Munkásőrség, a szocialista hatalmi rendszer közvetlen pártirányítás alatt működő félkatonai szervezete. A társaság országos parancsnokát kérdeztük.

2020. február 05. Esti gyors / részlet, Juhász Norbert (20.02.05.)
07:39
00:00

Juhász Norbert, a társaság országos parancsnoka azt mondta: korábban a Munkáspártban dolgozott kilenc éven át és ott sok olyan emberrel ismerkedett meg, aki tagja volt a régi munkásőrségnek. Jelezte: sajnos az ideológiájában is változott azóta a Thürmer Gyula-féle párt.

Juhász Norbert azt hangsúlyozta: a Munkásőrség, amely több mint harminc éven át létezett, nem azonos azokkal az erőkkel, amelyek a „törvényes rendet helyreállították” 1956 után, ezek, amelyeket a köznyelv pufajkásoknak hív, karhatalmista alakulatok voltak, a rendőrség, a belügy és a határőrség alakulataiból, a Munkásőrség pedig 1957. januárjában alakult meg. Így szerinte „a munkásőrök egyetlen ártatlan emberi életet se oltottak ki”. Azt is mondta: a Munkásőrség szocialista viszonyok között olyan volt, mint a Nemzeti Gárda. (Műsorvezetőnk, Szénási Sándor közbevetette, hogy a Munkásőrség a pártot szolgálta, a Nemzeti Gárda pedig szándékai szerint a nemzetet szolgálja.)

A Munkásőrséget törvénnyel oszlatták fel, ők nem azonosak ezzel az egykori testülettel, civil szervezetként ennek hagyományait igyekeznek továbbörökíteni – mondta Juhász Norbert. (Egyenruhájukon továbbra is megtalálható a vörös csillag – a szerk.) Munkásmozgalmi hagyományok ápolása, humanitárius tevékenység és a rendvédelmi szervek társadalmi presztízsnövelésének elősegítése is céljaik között szerepel. Arra a kérdésünkre, hogy a jobb- és szélsőjobboldalnak nem jön-e jól egy ilyen szervezet, amely miatt mutogathatnak a baloldali militarizmusra, Juhász úgy válaszolt: eddigi tapasztaltai alapján nagyon nem örülnek nekik a jobboldalon.

A munkásőrség a levert 1956-os forradalom után, a szocialista hatalmi rendszer támogatására Magyarországon létrehozott, közvetlen pártirányítás alatt álló félkatonai szervezet volt – írja  a wikipedia. A forradalom rendfenntartójaként ott voltak minden párt- és állami ünnepségen. A munkásőrök civil foglalkozással rendelkező, a kommunista hatalom iránt elkötelezett párttagok voltak, akik munkájuk mellett vállalták munkásőri feladataikat. A rendszerváltás folyamata során (a Németh-kormány kezdeményezésére) törvénnyel feloszlatták, és ezt az 1989-es négyigenes népszavazás is megerősítette, amelyen 94,9 százalék szavazott a feloszlatásra.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Urbán Tamás/Fortepan

Esti gyors
2020. február 5., szerda 18.50
Műsorvezető: Szénási Sándor