„Klubrádió
A lényeg

MTVA-blokád: nem gyanúsítják Hadházy Ákost

27/03/2023 17:48

| Szerző: Klubrádió

Bár a múlt héten a Magyar Nemzetben és a napilap cikke nyomán több más kormánypárti médiumban megjelent, hogy gyanúsítottként hallgathatják ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt az MTVA székházánál tavaly novemberben tartott tüntetésen történtek miatt, a 24.hu értesülései szerint az ügyészség nem látta indokoltnak a rendőrség erre vonatkozó kezdeményezését.

Ezt megerősítette a portálnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is.

"A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség hivatalból felülvizsgálta a rendőrség eljárás áttételéről rendelkező határozatát, és az alapján hatályon kívül helyezte a határozatot, mivel megállapította, hogy a mentelmi joggal rendelkező személy gyanúsítotti felelősségre vonásának nem állnak fenn a törvényi feltételei" – mondta a 24.hu-nak a szóvivő.

'A hazugsággyár blokádja' címmel szervezett tüntetést tavaly november 4-én tartották az MTVA Kunigunda úti épületénél. A néhány ezres demonstráción fáklyákat gyújtottak, és beszédet mondott Hadházy Ákos mellett például Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Ungváry Krisztián történész is. A beszédek után a résztvevők élőlánccal próbálták körbevenni az épületet, ám a tüntetők rendőrsorfallal találták szembe magukat.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István fordult a hatóságokhoz a történtek miatt. A nyomozó hatóság már a felderítési szakban az eljárás Központi Nyomozó Főügyészséghez történő áttételéről határozott, mert álláspontjuk szerint a mentelmi joggal rendelkező politikus megalapozottan gyanúsítható bűncselekmény elkövetésével, ezért szükséges a gyanúsítotti kihallgatása. Ezt a határozatot helyezte hatályon kívül a kerületi ügyészség.

(Kiemelt képünk a tavaly november 4-i tüntetésen készült, fotó: Klubrádió)