„Klubrádió
A lényeg

MTA: zárt térben viseljünk maszkot!

11/10/2021 08:59

| Szerző: Klubrádió

Itt a negyedik hullám, egyre több a koronavírus-fertőzött, de a kormány nem tervez korlátozásokat. A Magyar Tudományos Akadémia szerint azonban szükség van intézkedésekre. "A járvány negyedik hullámának jelentkezéséig a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült gyorsan elérni a hazai lakosság 60%-os átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására" - írja a tudományos testület.

Szerintük "az oltási hajlandóság azonban elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában".

A tudományos testület a negyedik hullám megfékezése érdekében azt javasolja, hogy győzzük meg az oltásoktól elzárkózó embereket az oltás fontosságáról. Felhívta az MTA tagjait, hogy kampányoljanak a lakosság felvilágosítása érdekében.

Szerintük zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!

„Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!” - írják.