„Klubrádió
A lényeg

Morawiecki: Lengyelország és Magyarország útjai elváltak

31/07/2022 12:47

| Szerző: Klubrádió

Pénteken egy nyilvános eseményen kérdezték Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt Orbán tusnádfürdői beszédével kapcsolatban. Orbán szövegében elhangzott, hogy a lengyel-magyar - de általában a V4-gyel való - kapcsolatoknak nem tett jót az orosz-ukrán háború. Múlt szombaton Orbán úgy fogalmazott, hogy „a magyar–lengyel kapcsolatban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják.”

Mateusz Morawiecki részben megerősítette Orbán szavait, de egy részüket cáfolta. Tagadta, hogy a lengyelek részt vennének a háborúban, azt mondta, azt ukránok vívják, a lengyelek csak fegyvert szállítanak nekik - ahogyan sok más szövetséges ország is teszi. Azt azonban nyíltan kimondta: „Megerősítem Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai szétváltak.“ - derül ki a Notes from Poland tudósításából.

Egy ideje már feszültségeket lehetett tapasztalni a lengyel-magyar kapcsolatokban, a februárban kitört háború kezdete óta látványosan kezdett elhidegülni a viszony. Jarosław Kaczyński, a lengyelországi PiS elnöke már áprilisban kritizálta a magyar kormány oroszbarát politikáját, és úgy fogalmazott, hogy ha ez így folytatódik tovább, akkor a korábbi együttműködésüket nem tudják folytatni. Emlékezetes, az is, amikor a lengyel-magyar barátság napjára tervezett Áder-látogatást is lemondták, és bár később az új köztársasági elnök, Novák Katalin május végén szokatlanul nyílt beszédet tartott Varsóban, melyben elítélte Oroszországot, mint agresszort, további közeledés nem történt.

Ráadásul Lengyelország konstruktívabban működik együtt az Európai Unióval, mint Magyarország, és úgy tűnik, sikeresebben tárgyalnak az elmaradt uniós pénzek megszerzésénél is.