„Támogassa
A lényeg

Momentum: A Fudan alapítványa már több mint 6 milliárd közpénzt kapott, pedig se egyetem, se ingatlan

12/08/2023 16:15

| Szerző: Klubrádió

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese szerint a kínai Fudan Egyetem vagyonkezelő alapítványa több mint 6 milliárd forint közpénzt és négy ingatlant kapott, de nemcsak nem tudni, pontosan mit is csinálnak a támogatással, hanem még csak nem is övék a négy ingatlan.

Az eredeti törvény alapján az alapítvány 600 millió forintot és négy ingatlant kapott az államtól. Tompos azonban szombati Facebook-videójában azt mondta, a négy ingatlan tulajdoni lapján látszik, hogy egyik sem az alapítványé: kettő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, kettő pedig a már megszűnt BMSK Zrt.-é.

A 2022-es beszámolóból pedig az is kiderül az ellenzéki politikus szerint, hogy nemcsak az említett 600 milliót kapta meg az alapítvány, hanem további 6 milliárd forintot is. Ez az a 6 milliárd lehet, amit az akkori Technológiai és Ipari Minisztérium ígért oda 2022 első negyedévében.

A kormánynak eredetileg tavaly december 31-ig kellett volna beszámolnia a beruházásról és költségekről, de – két héttel a határidő lejárta előtt – kitolták azt 2024 júniusára.

„Van tehát egy alapítvány, amely a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, ahhoz a nem létező egyetemhez, amelynek az üzemeltetésére létrejött, de extra 6 milliárdot igen, attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden” – összegezte Tompos.

Akinek nem válaszolt az alapítvány, a kormánypárti Mandinernek viszont igen: azt írták, hogy a 2021-ben az előkészítésre kapott forrásokat lekötötték, hogy megőrizzék értéküket, és megfelezték a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíját. Jelenleg az egyetemi curriculumra, illetve az akadémiai fejlesztésre fókuszálnak.

Azonban nem egészen egyértelmű, hogy az alapítvány pontosan mit is csinál – ahogy az sem, hogy hol. Tompos július 10-i videója alapján a képviselő a korábbi, Márvány utcai székhelyén nyomát sem lelte az alapítványnak, és a recepción sem tudtak neki mondani semmit róla. Tompos az alapítványt amúgy sem ekkor, sem korábban nem találta meg a hivatalosan bejelentett székhelyén, a Kéthly Anna téren sem, februárban az is kiderült, hogy se emailcíme, se telefonszáma nincs a Fudan Egyetem alapítványának.

Az egyetem alapítványa tavalyi beszámolója szerint 123 millió forintot költött fizetésekre. A főigazgatónak havi bruttó 2,1 millió, az öt kuratóriumi tagnak 811 ezer, a  felügyelőbizottsági tagoknak havi 740 ezer forint ütötte a markát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont a Fudan "a beruházási stop áldozata lett".