„Klubrádió
A lényeg

A nem létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány tavaly milliókat költött fizetésekre

5/06/2023 15:42

| Szerző: Klubrádió

A Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány tavaly 123 millió forintot költött fizetésekre – számolt be a hvg.hu.

Az alapítvány fő feladata a kínai egyetem budapesti kampuszának fenntartása lenne, de annak egyelőre se híre, se hamva, a jövője pedig eléggé bizonytalan, hiszen Gulyás Gergely februárban azt mondta "a Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett." Vagyis az is kérdéses, indokolt-e a fenntartó alapítvány létezése.

Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány az alapítása utáni első, 2021-es csonka évben elért 55 millió forintos veszteséget úgy tudta nyereségessé fordítani, hogy az államtól 358 milliós kamatbevételt kapott, így 134 milliós adózott eredményt ért el – derült ki a friss, 2022-re vonatkozó mérlegbeszámolójukból. 

A személyi jellegű kifizetések tavaly is a költségek java részét tették ki, 123 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy az 2021-es évhez képest egész évre vetítve ez a költségelem 49 százalékkal nőtt tavaly, pedig közben csak eggyel lettek többen. Az alapítványnak – mint a többi, "modellváltó" egyetemet fenntartó szervezetnek – van kuratóriuma és felügyelőbizottsága.

Tavaly a mérleg szerint az "ügyvezetésre" összesen 25,18 millió forintot költöttek járulékkal együtt, vagyis a főigazgató – júliusig Bertáné, majd Szabó – havi bruttó 2,1 millióba került –, a közben főigazgató-helyettessé vált Bertáné Bényi Krisztina fizetését nem találtuk meg külön feltüntetve. Ám azonosítható a kuratóriumi tagok és a felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíja: az öt kuratóriumi tag fejenként havi 811 ezer forint, a három felügyelőbizottsági tag pedig 740 ezer forint megbízási díjat kapott.

Arányaiban nemcsak a személyi juttatásokra költöttek az alapítványnál éves szinten 49 százalékkal többet 2022-ben, mint 2021-ben, hanem az egyéb kiadások is nőttek – arányosítva 19 százalékkal. Az "anyagjellegű ráfordítások" 98,4 milliós tételén belül a legtöbbet – csakúgy, mint korábban –, a jogi szolgáltatások 81 milliója teszi ki, ami havi 6,75 milliós költés.

(Via hvg.hu)