„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: A Fudan Egyetem a beruházási stop áldozata lett

25/02/2023 16:36

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint az egyetem a beruházási stop áldozata lett, el kell dönteni, indokolt-e fenntartani az alapítványt. A Momentum szerint elérhetetlen a kínai egyetem 600 millió forintos alapítványa, se email-cím, se telefonszám.

A többi alapítványi egyetemhez hasonlóan, a Fudan is kapott 600 millió indulási támogatást a magyar államtól, azonban nem tudni, hogy mire költötte ezt a pénzt a kínai egyetem alapítványa – írja közleményében a Momentum. Tompos Márton, a párt szóvivője és frakcióvezető-helyettese ellátogatott abba az irodaházba, ahol elvileg az egyetemi alapítvány bejelentett címe van, azonban érdekes dologgal szembesült: „Az egész épületben nem tud senki semmit az alapítványról, se email-címük, se telefonszámuk nincsen… 600 millió forintnyi közpénzről beszélünk.”

„Semmilyen csatornán nem elérhetőek, a bejegyzett címükön nincsen senki, majd esetleg valaki ír nekem egy emailt, ha úgy tartja kedvük” – mondta videójában Tompos.

A téma a szombati kormányinfón is szóba került, hiszen korábban a kormány azt ígérte, hogy tavaly év végéig bemutatja a Fudan Egyetem budapesti kampuszának koncepcióját és költségtervét, de késnek vele. Mikor teszik közzé és mikor tartanák erről az ígért országos népszavazást? – ezt is megkérdezték Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől. Aki azt válaszolta: azért késnek vele, mert a Fudan Egyetem a beruházási stop áldozata lett. Nem zajlik tervezés és nincs is előrelépés. Szerinte el kell dönteni, hogy indokolt-e fenntartani az egyetemet fenntartó alapítványt.

(via hvg.hu)