„Vásároljon

MOK: veszélybe kerülhet a betegellátás Hajdú-Bihar megyében

24/02/2021 10:15

| Szerző: Klubrádió

Ha az új egészségügyi szolgálati jogviszony nem rendezi a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozóinak jövedelemkiesését, nemcsak a szerződést alá nem írók, de azok munkája is ellehetetlenül, akik engednek a nyomásnak. A Magyar Orvosi Kamara igazságos megoldást vár az országos kórházfőigazgatótól.

Elfogadhatatlan, ha az orvosok ügyeletének a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, és az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár – idézte a Telex a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatónak címzett levelét.

Az orvosok március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át. Ezt nem hajlandók aláírni a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A hazai sürgősségi ellátás összeomlásának megakadályozására ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését.

 Forrás: Silas Camargo Silão/Pixabay
 

A MOK most azt kéri Jenei Zoltántól, hogy országos kórházfőigazgatóként, saját hatáskörben igazságos mértékben emelje meg a minimálisan adható ügyeleti díjakat, hozzon megnyugtató döntést a pihenőidő anyagi elismeréséről.

Az orvosi kamara azt írja, ezek sokak számára kulcskérdésnek számítanak, és ha nem születik megnyugtató döntés, akkor „a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, ráadásul az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni”.