„Klubrádió

Leállhat a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás

23/02/2021 08:37

| Szerző: Klubrádió

Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. Így például az aneszteziológusok, a sürgősségi orvosok és a traumatológusok fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A március elsejével életbe lépő új szabályozás ez és a többletmunka elszámolása még jobban ellehetetleníti a dolgozók munkáját. Így nem hajlandók aláírni a Debreceni Egyetem traumatológiai dolgozói az új szerződést. Ezzel pedig megszűnhet a traumatológiai ellátás Hajdú-Bihar megyében.

Nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Az orvosok március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át. Ehhez új szerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A hazai sürgősségi ellátás összeomlásának megakadályozására ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését – foglalta össze a Telex.

A portál idézi a debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelüket is, amelyben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.

Forrás: Sven Kleinschmidt/Pixabay
 

A többletmunka, vagy kényszermegoldás

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”. Ahogy a Magyar Orvosi Kamara honlapján is olvasható, az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás.

Ezt a többletmunkát az orvosok a munkáltatóval külön szerződésben megegyezve, önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Az orvosok korábban az önként vállalt többletmunka felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen.