„Klubrádió
A lényeg

MNB: Parragh felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket tesz

21/09/2022 11:09

| Szerző: Klubrádió

A jegybank ismét közleményben szólította fel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, hogy a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben ne fogalmazzon meg véleményt. Állításuk szerint Parragh kijelentései az unortodox monetáris politika veszélyeiről növeli a piaci bizonytalanságot és félrevezetik az embereket.

Ismét élesen bírálta a jegybank Parragh László legutóbbi, a Portfoliónak adott interjújában elhangzott kijelentéseit. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének nyilatkozatát, egyúttal pedig önmérsékletre, illetve alaposabb tájékozottságra szólították fel.

"A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket" – ídézi jegybank közleményét a Telex.

Az MNB álláspontja szerint Parragh "legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait", majd kitértek rá, hogy az MNB nemkonvencionális intézkedései 2013 óta "számottevően járultak hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez, a hitelezés összeomlásának elkerüléséhez, az állam finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, valamint a koronavírus-válság hatásainak kezeléséhez".

Szintén teljességgel megalapozatlannak tartják Parragh devizakötvény kibocsátással kapcsolatos megállapításait is. "Parragh László mintha elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában".

"Az MNB ismételten felszólítja Parragh Lászlót, hogy a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a vélemény-nyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját."