„Klubrádió

Mindenkit karanténba küldenek a határról

28/10/2020 15:45

| Szerző: Klubrádió

A karantén megszegése – bár továbbra sem minősül bűncselekménynek – 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő büntetést von maga után, amelyet napjában többször is kiszabhatnak az illetékesek. Az egy napra kiszabott büntetések összege azonban nem haladhatja meg a 600 ezer forintot.

A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők – írja a Menedzsment Fórum.

A honlap a Magyar Közlönyben közzé tett törvénymódosításra hivatkozva leírta, mostantól nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor: a határellenőrzést végző rendőri szerv automatikusan tájékoztatja a belépőket arról, hogy kötelesek karanténba vonulni.

Ezután a kötelezettnek meg kell adnia valós lakcímét, majd a lehetőség szerinti legrövidebb úton hazatérni, valamint az illetélkestől kapott matricát lakhelye ajtajára felragasztani.

Értelemszerűen a hazafelé vezető utat speciális esetekben: egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból megszakíthatja.

Ezen kívül egy újdonságot is bevezettek, a kötelezetteknek egy úgy nevezett karanténszoftvert is telepíteniük kell, amivel a hatóságok ellenőrizhetik, hogy a karantén alatt elhagyták-e lakásukat. 

Az alkalmazás segítségével ellenőrizhetik úgy is, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez – ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető. A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel – írja a portál.

A karanténszabályok megszegésének büntetésének mértéke is emelkedik. 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet egy nap többször is kiszabhatnak. Az egy nap alatt így felhalmozott büntetések összege azonban nem haladhatja meg a 600 ezer forintot.

A karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.

Címlapi fotó: MTI