„Köszönjük
A lényeg

Minden hetedik magyar gyerek mentális beteg

21/06/2024 09:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Katasztrofális az ellátás helyzete.

Minden hetedik gyermek mentális problémával küszködik. Ennek az iszonyatos mentális járványnak, beláthatatlan következményei lesznek – figyelmeztetett  Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke a Bethesda Gyermekkórház új gyermek-pszichoterápiás központjának átadásán a Népszava tudósítása szerint. 

A szakember szerint ez a központ lehetőséget ad a mentális betegséggel küzdő gyerekek ellátására, amire ugyancsak nagy szükség van. Az állami rendszerben ugyanis gyakorló pszichiáterek véleménye szerint katasztrofális az ellátás helyzete, előfordulhat, hogy

egy-egy kezelésre akár éveket kell várni.

 
ADHD
 (Pinterest(
 

Még a magánszektorban is több hónapos a várólista, ezért nagy dolog, hogy közfinanszírozott ellátóhelyet bővítettek a fővárosban.

Júniustól a Bethesda Gyermekkórházban újonnan kialakított segítő központban zajlanak az úgynevezett kognitív-terápiára épülő gyermekpszichiátriai foglalkozások. Itt az ország bármely pontjáról fogadnak háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval 8-18 éves szorongó, kényszerbeteg vagy az úgynevezett ADHD-val diagnosztizált pácienseket.