„Támogassa
A lényeg

Milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak

28/02/2024 13:07

| Szerző: Klubrádió

Milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak – írja a hvg.hu.

A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak. Van, aki ötmilliót kap, más 80 milliót.

A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek 15 napon belül kell kifizetnie a megítélt összeget. Az ügyben több per is indult. Szeptemberben első fokon öt és fél év fogházra ítélte a bíróság a Viking Sigyn kapitányát. Az ukrán állampolgárságú 68 éves Jurij C.-t vízi közlekedés gondtalan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a bíróság.

Dunai hajóbaleset - A Hableány turistahajót az újpesti kikö
 
A Hableány roncsa
 
A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát szállító uszály az Újpesti-öbölben 2019. június 13-án. A BRFK munkatársai huszonhat órán át vizsgálták a csepeli kikötőben a Dunából június 11-én kiemelt hajót, amely május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a hiányzó három ember keresését.
 Fotó: Kovács Tamás/MTI