„Támogassa
A lényeg

Megnehezítette a kormány azoknak a katonáknak az elhelyezkedését, akiket az év elején indult nagy elbocsátási hullámban küldtek el

4/12/2023 18:50

| Szerző: Klubrádió

Csak külön engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél az év elején kirúgott 45 év feletti katonák – derült ki egy év elején hozott, nem nyilvános határozatból, amit az RTL ismertetett. A jogszabály az igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek irányítása alá tartozó szerveknél való elhelyezkedést köti engedélyhez. Ez azt jelenti, hogy az érintettek többsége kénytelen volt a piacon munkát keresni, miközben a tudásukat az állami szerveknél inkább hasznosíthatták volna.

A kirúgási hullámot az a rendelet tette lehetővé, amely szerint a honvédelmi miniszter egyoldalúan elküldhette azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek. Azt nem tudni, hogy pontosan hány katona távozott így, a honvédségi létszámról szóló adatok ugyanis titkosak, de  becslések szerint az érintettek száma több száz és 1800 között mozog.